Мощно земетресение в Албания, две - в Карибския басейн 29.01 | 05:25

4,9 разлюля Тирана, 7,7 – Ямайка, Каймановите острови и Куба

От iNews

Земетресение с магнитуд 4,9 разлюля снощи Албания и хората в столицата Тирана излязоха по улиците. По първоначални данни няма пострадали и разрушения, предаде БНР. Министерството на отбраната на Албания съобщи, че според албанския Институт по геофизика трусът, регистриран в 21,15 часа местно време е бил с епицентър на 34 километра северозападно от Тирана и на дълбочина от седем километра. Европейско-Средиземноморския сеизмологичен център съобщи за трус с магнитуд 5. Последвали са по-леки вторични трусове. На 26 ноември м.г. Албания бе ударена от силно земетресение с магнитуд 6,4. Тогава загинаха 51 души, а около 15 000 останаха без покрив.

Силно земетресение по същото време е имало в Карибско море. Трусът е бил с магнитуд 7,7 по Рихтер. Епицентърът е бил на 139 километра северозападно от град Монтего бей в Ямайка и на 140 км югозападно от Никеро, Куба. Огнището е било на дълбочина 10 км. Не се съобщава за разрушения и пострадали в Куба, но трусът е бил усетен в Хавана и други градове. На Каймановите острови има напукани пътища и прекъсната канализация. Трусът е бил усетен и в американския град Маями, където уплашени хора са излезли по улиците, а някои сгради са били евакуирани. Няма опасност от цунами след силното земетресение.

Рано тази сутрин ново земетресение с магнитуд 6,5 по Рихтер е станало край бреговете на Каймановите острови, съобщи Геоложката служба на САЩ.

Водещи

Най-четени