НАТО: Бомбардировките в Югославия бяха необходими и легитимни 24.03 | 17:52

Целта на операцията бе да се сложи край на всички военни действия и репресии срещу цивилното население на Косово

От iNews

НАТО смята, че бомбардировките в Югославия без санкцията на Съвета за сигурност на ООН са били необходими и легитимни, тъй като те бяха предприети за спиране на хуманитарната катастрофа, предава ТАСС, цитирана от Фокус. Руската агенция се позовава на пресслужбата на алианса.

"НАТО започна операция "Съюзнa силa" през март 1999 г., за да спре хуманитарната катастрофа, която се разгръщаше в Косово по това време. Това решение бе взето след повече от година борба в Косово и няколко неуспешни опита на ООН и контактната група. (на международната контактна група за бивша Югославия - ТАСС), на която Русия беше член, да се намери мирно дипломатическо решение на тази криза. Използването на силата на НАТО е било необходимо и легитимно", каза Алиансът.

"Целта на операцията бе да се сложи край на всички военни действия и репресии срещу цивилното население на Косово, както и да се гарантира завръщането на бежанците и достъпа на хуманитарните организации. Операцията" Съюзническа сила "постигна онова, което се целеше," казаха от централата на НАТО. "Тази кампания показа способността на страните от НАТО да действат и да останат обединени по време на кризата. Досега нашето единство остава най-голямата ни сила."

Водещи

Най-четени