НАТО с бюджет от 400 млрд. долара до 2024 г. 04.12 | 17:15

Канада и европейските членки добавят 130 млрд., обяви Столтенберг

От iNews.bg

Завърши срещата на лидерите на страните-членки на НАТО в околностите на Лондон. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че НАТО е най-успешният алианс в историята, защото се променя с настъпващите промени в света, съобщи БНР. 

Подробностите от заседанието на НАТО, което се проведе при закрита врата, тепърва ще стават известни, но на фона на проличалите различия между някои страни страните-членки, както по външнополитически въпроси, така и по финансирането на организацията Йенс Столтенберг остава оптимист за бъдещето, защото отчита, че сътрудничеството е между Северна Америка и Европа е по-добро откогато и да било. 

"За пета поредна година отбелязваме на увеличение на инвестициите за отбрана. На практика евроепйските съюзници и Канада добавиха 130 милиарда долара към военния бюджет, а до края на 2024 година тази цифра ще достигне 400 милиарда долара".

Столтенберг каза това на пресконференция веднага след приключването на срещата.

Българският президент обеща малко по-късно брифинг за българските журналисти. Румен Радев ще участва заедно с лидерите на още 8 страни-членки на работен обяд, даван от Доналд Тръмп.

България е една от само 9 страни-членки на блока, които покриват критерия за заделяне на 2 процента от брутиня вътрешен продукт за отбрана. 

Водещи

Най-четени