НПО-та искат тежки санкции за ТЕЦ-ове от Западните Балкани 10.12 | 13:43

Централите от Сърбия, БиХ, С.Македония и Косово са замърсили 6 пъти повече от договореното с ЕС

От iNews.bg

Мрежата от неправителствени организации Банкуоч Нетуърк (CEE Bankwatch Network) призова Европейския съюз да наложи тежки санкции на страните от Западните Балкани, които не спазват квотите за изхвърляне на вредни вещества в атмосферата, пише Евронюз, предаде БГНЕС.

Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Косово са изпуснали в атмосферата шест пъти повече вредни вещества, отколкото е определил Европейския съюз като таван, след подписаното споразумение от 2005 г.

Само ТЕЦ Костолац Б1 и Б2 в Сърбия е изхвърлил в атмосферата повече серен диоксид, отколкото е лимита на четирите държави.

Активистите искат на страните от Западните Балкани да бъдат наложени глоби или да се въведе такса и който замърсява най-много да плаща най-много.

Най-силно замърсяващият вид въглища, лигнитните, са широко достъпни в Западните Балкани и масово се използват за добиването на евтина електроенергия.

Според доклад на Банкуоч, замърсяването от електроцентралите в Европа увеличава разходите за здравеопазване с 11,5 милиарда евро годишно.

Активистите искат страните от Западните Балкани да инсталират сероочистващи системи на своите електроцентрали.

Страните в региона планират да добавят 2,7 гигавата нови мощности към своите енергетики – най-вече електроцентрали на въглища, построени с пари, отпуснати от Китай.

Природозащитници изтъкват, че повечето от тези проекти не съответстват на екологичните норми на Европейския съюз и на изискванията на Договора за създаване на Енергийна общност, който балканските страни подписаха през 2005 г.

Водещи

Най-четени