Над 1/3 от ЕС иска затягане на политиката към мигрантите 21.06 | 10:31

Засилени проверки по летища, гари и пътища предвижда планът на десетина държави

От iNews.bg

Десетина европейски държави ще се съберат в неделя на форум в Брюксел, на който ще бъдат обсъдени мерки за затягане на миграционната политика, както в рамките на ЕС, така и извън него. Това става ясно от проект, който се появи в германската преса. Текстът, който вероятно ще търпи още промени, бе изпратен на десетина правителства, които ще участват в неделя в срещата, на която се очаква да се търсят отговори на проблемите, свързани с миграцията. В документа се изтъква, че едностранни и некоординирани с останалите страни мерки, биха били не само по-малко ефективни, но и биха нанесли ущърб на процеса на европейска интеграция. Те биха застрашили шенгенската политика, се казва в документа, който бе публикуван в германските ежедневници "Ханделсблат" и "Зюддойче Цайтунг".

Във вътрешен план се предвиждат засилени контролни проверки по летища, жп гари и пътища. Кандидатите за убежище ще рискуват "глоби", ако не остават в страната, в която са регистрирани, се казва в текста.

Подчертава се, че няма правило, което да разрешава да се внася молба за убежище в страна, избрана от мигрантите, така че да им е най-удобна. Тези мерки би трябвало да позволят на германския канцлер Ангела Меркел да успокои напрежението в своето правителство и твърдата линия на своя вътрешен министър, който заплашва, че ще "отблъсне" мигрантите, които са пристигнали на германските граници, ако няма европейско решение до срещата на върха в края на юни.

Документът предвижда и затягане на мерките на външните граници на ЕС.

Европейската агенция Фронтекс, която е натоварена с контрола на външните граници на ЕС, трябва да се превърне в истинска европейска гранична полиция, със свои собствени компетенции, така че са може да защитава външните граници. Това е нещо, за което Италия от дълго време настоява. За да може Фронтекс да изпълнява ефективно тези свои задачи, тя ще има допълнителни служители по-скоро от предвиденото: до 2020 г около 10 000 агенти трябва да се присъединят към нейните сили.

Европейската служба за подкрепа в областта на убежището, която функционира като център за експертни знания в областта на убежището, ще бъде трансформирана в наднационално звено, което ще се занимава с въпросите на бежанците, търсещи убежище. Тя ще може да разглежда по независим начин молбите за убежище извън европейските граници за мигрантите, спасени в морето.

В неделя ръководителите на Франция, Германия, Италия, Гърция, Малта, Испания, Австрия, България, Белгия и Холандия са поканени от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел, за търсене на общи решения по тези проблеми преди Европейския съвет на 28 – 29 юни, една от чиито основни теми ще е миграцията.

Водещи