Над 1000 деца остават без подслон в „Джунглата“ 31.10 | 19:14

Социалните служби са оставили непълнолетните мигранти без никакви грижи, алармират неправителствени организации

От iNews.bg

Повече от 1000 деца остават без подслон на мястото, където се намираше нелегалният бежански лагер във френския град Кале. През миналата седмица френските власти предприеха масирана акция по ликвидирането му и разселването на самонастанилите се там бежанци, заради което мястото си спечели прозвището "Джунглата". Според неправителствени организации стотици непълнолетни остават да нощуват там, гладуват и нямат никаква представа какво ще им се случи в бъдеще, съобщава The Guardian. Източниците на британското издание допълват, че в "Джунглата" почти не са останали възрастни, заради което болшинството от децата са крайно стресирани.

С изключение на доброволците, никой не се интересува от децата. На мястото има полицейска охрана, но нито един социален работник или представител на друга подобна служба. Според представители на неправителствените организации останалите без грижи непълнолетни им задават въпроси, на които те не могат да им отговорят. Най-често децата питат кога ще дойдат автобусите, които ще ги откарат във Великобритания, къде да намерят пари, за да се обадят на роднини, дали доброволците могат да им дадат ботуши и др., предаде "Интерфакс".

По-рано Великобритания, която беше основна цел на бежанците от "Джунглата", отхвърли призива на френския президент Франсоа Оланд да увеличи квотата за прием на деца-мигранти. До момента Лондон е разрешил на британска територия да бъдат допуснати около 300 непълнолетни, скоро се очаква таквоа позволение да получат още няколкостотин. Изискването обаче е всеки един от тях да има роднини, които живеят във Великобритания.

Водещи

Най-четени