Над 74500 болни от Covid-19 в Китай, 2118 починали, 16100 оздравели 20.02 | 06:18

Двама от круизния кораб Diamond Princess починаха, днес още 500 души, преминали карантина на борда, слизат на брега

От iNews

Броят на жертвите на новия коронавирус в Китай достигна 2118, повече от 16 100 души се възстановиха, а общият брой на заболелите надхвърли 74 500, съобщи в четвъртък Държавният комитет по здравеопазване на КНР, цитиран от ТАСС.

В сряда здравните власти информираха за над 74 100 заразени,  2004 починали и повече от 14 300 оздравели. Според актуализираните данни, смъртността от Covid-19 в страната е 2,83%, вместо 2,7% ден по-рано. В сравнение с изминалите дни броят на новите заболели е намалял с 1355, до 394.

В столицата Пекин са регистрирани 395 случая на болни от новия коронавирус, 153 души са изписани от болници, а четирима са починали.

През последните 24 часа в 12 от 31 региона на континента не е открит нито един нов заразен.

Междувременно стана ясно, че главният лекар на Осма болница в Ухан се е заразила с коронавирус и е била хоспитализирана, а състоянието й се оценява като критично, пише китайският вестник "Бейдзинбао".

Според информацията, лекарката Ван Пин се намира в интензивното отделение на болницата "Цзининтан" в Ухан. Съобщава се, че за да се спаси животът й, "вече е намерена кръвна плазма". Държавният комитет по здравеопазване на Китай по-рано препоръча за лечение на тежко болни пациенти да се използва методът за преливане на кръвна плазма на възстановени пациенти, преди това заразени с новия тип коронавирус.

Изданието също така съобщава, че болницата в "Цзининтан" разполага с достатъчно количество кръвна плазма за лечение на пациентите.

Във вторник главният лекар на болницата "Учан" в Ухан - Лю Джимин почина на 52 години, напомня изданието. Той стана първият ръководител на медицинско заведение, починал от новия тип коронавирус.

Рано тази сутрин българско време японската обществена телевизия информира, че двама от заразените с Covid-19  на круизния кораб Diamond Princess са починали.

Според телевизията това са мъж и жена на възраст над 80 години. Не се съобщава в коя болница се е случило това и каква националност са починалите.

Това са първите случаи с летален изход сред заразените с новия коронавирус пътници на круизния кораб, от ойто в сряда на брега започнаха да слизат онези от тях, които преминаха 14-дневна карантина и  тях не бе открит Covid-19. Общо в сряда плавателния съд напуснаха 443 пътници. Очаква се, че днес на брега ще слязат още 500 души.

Същевременно властите на Южна Корея информираха за нови случаи на заразени с "уханския вирус”. Към момента в страната общият брой на заболелите е 82. Във връзка с началото на разпространението на инфекцията в страната, в сряда властите решиха да направят тестове за новия коронавирус на всички пациенти със съответните симптоми. В момента възможностите на медицинските центрове в страната позволяват да се правят до 5 хиляди такива теста дневно, но още до края на февруари се очаква те да се увеличават двойно - до 10 хиляди на ден.

Подобни мерки бързо ще определят носителите на вируса и ще предотвратят по-нататъшното му разпространение, смятат от Министерството на здравеопазването.

Превод и редаккция: iNews

Водещи

Най-четени