Най-голямата корупция в света е... в Европа, но не в България 29.09 | 18:16

Само 2 от 11-те водещи държави в негативната класацията не са европейски, сочи изследване на Световния икономически форум

От iNews.bg

Европейският съюз е най-корумпираното място на цялата планета. Това показва изследване на Световния икономически форум, проведено през тази година, публикувана на страниците на авторитетното списание Business Insider. Резултатите сочат, че нивото на корупция в държавите членки е много по-високо от доста други страни по света, известни с мащабната си корупция. Интересен факт е, че дори България не успява да попадне в топ 11 най-корумпираните страни, а в същото време държави-членки, които редовно ни изпреварват в почти всяка позитивна класация, са много преди нас по отношение на корупцията.

В челната 11-орка на най-корумпираните само 2 не са от ЕС – Мексико и Южна Корея. Останалите 9 са Словакия, Унгария, Гърция, Чехия, Испания, Италия, Латвия, Полша и Словения, предаде БГНЕС. Рейтингът е изготвен въз основа на мнения на 15 000 бизнес лидери от 141 икономики, като данните са за 2016 г. Държавите са класирани съобразно отговорите на следните въпроси:

1. Във вашата страна колко често е незаконното отклоняване на държавни средства към фирми, физически лица или групи?

2. Във вашата страна, как преценявате етичните стандарти на политиците?

3. Във вашата страна, случва ли се често фирми да дават подкупи или да извършват недокументирани допълнителни плащания?

Възможните отговори са в диапазон от 1 до 7, като 1 е показател на възможно най-голяма корупция, а 7 за най-малка.

Business Insider се обърна към членове на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и ги класира според мястото им в корупционния показалец.

11. Словения: корупционен резултат 3,7

Политическата корупция и отклоняването на държавни средства са предмет на най-голяма загриженост. През януари 2013 година хиляди хора се солидаризираха с Комисията за защита от корупцията и излязоха на улиците. Месец по-късно словенският премиер беше отстранен и осъден ефективно по-късно същата година след като беше признат за виновен в корупция.

10. Полша: корупционен резултат 3,7

Корупцията е широко разпространена от падането на комунизма през 1989 година. Макар че усилията за борба с корупцията имат някакъв резултат, сред поляците расте загрижеността, че няма искрена политическа воля за изпълнение на реформата.

9. Южна Корея: корупционен резултат 3,5

Всеобщо е мнението, че корупцията е огромен проблем в страната – дотолкова, че наскоро беше приет закон, който забранява да се плащат обяд или вечеря на стойност над 30 000 корейски вона ($27) за официални лица, държавни служители, журналисти и учители. Тези, които нарушат закона, могат да получат до 3 години затвор.

8. Латвия: корупционен резултат 3,5

Налице е всеобща загриженост, че бизнесът и политиците са твърде силно обвързани. Бюрото за борба с корупцията в момента разследва гуверньора на Латвийската банка за нередности в данъчната му декларация.

7. Испания: корупционен резултат 3,4

Корупцията е обект на всеобща загриженост. Дребната корупция – малки подкупи за служебни лица например, не е голям проблем и страната събира 4,7 по показалеца за подкупи.

Корупцията на правителствено ниво обаче е много по-осезаема: Испания събира 3,1 притеснения заради отклоняването на държавни средства.

6. Чехия: корупционен резултат 3,3

Корупцията е широко разпространена. Чешкият премиер Петер Нечас, който наричаше себе си "Господин "чисти ръце”, беше принуден да подаде оставка през 2013 година след корупционен скандал, в който от него бяха иззети $6,5 милиона и 10 кг златни кюлчета.

5.Гърция: корупционен резултат 3,2

Политическата корупция е основен проблем. 90% от домакинствата са убедени, че политиците са корумпирани.

Неплащането на данъци е друг проблем. Описва се като "национален спорт” от гръцките политици, данъци на стойност $34 милиарда годишно остават несъбрани.

4.Унгария: корупционен резултат 3,1

Корупцията е широк разпространена от падането на комунизма насам. Според изследването, първата дума, която идва на ум на средностатистическия млад унгарец, е "корупция”.

3.Италия: корупционен резултат 3,1

Политическата корупция остава основен проблем, особено в южната част на страната. Политическите партии са смятани за най-корумпираната институция в Италия, следвани плътно от парламента и държавните служители.

2. Словакия: корупционен резултат 2,7

Политическата корупция остава огромен проблем. Скандалът "Горила”, разтърсил страната през 2011 година, разкри, че политици, водещи бизнесмени и държавни служители редовно вземат подкупи в замяна на осигуряване на договори за обществени поръчки и приватизационни сделки.

1.Мексико: корупционен резултат 2,5

Организираната престъпност, скандалите с подкупи, машинациите с медиите до голяма степен са подкопали отчетността в страната.

Водещи

Най-четени