Най-малко 8 загинали при наводнения на Майорка 10.10 | 16:43

Говорител на офиса на централното правителство заяви, че още няколко хора се смятат за изчезнали

От iNews.bg

Най-малко 8 души загинаха, включително двама британски туристи, а още няколко други се водят изчезнали след наводнения на испанския ваканционен остров Майорка, съобщиха днес властите, цитирани от БНР.

Кадри по испански телевизии показаха купчини от коли отнесени от устрема на водата и наводнени къщи на средиземноморския остров след пороен дъжд продължил няколко часа.

Свидетел разказа пред местен вестник как трябвало да изплува от прозореца на колата си, за да се спаси. "Плувах 500 метра през пороя, докато стигна до къща", казал Мануел Торескуса. "Не останаха дрехи по мен, след като се закачиха за метална ограда, докато плувах", добави той.

Спасителните служби на Балеарските острови съобщиха, че 8 души са загинали в селата Сан Лоренсо дес Кардасар, Сильот и Арта. Говорител на офиса на централното правителство заяви, че още няколко хора се смятат за изчезнали.

Зам.-кметицата на Сан Лоренсо съобщи, че сред загиналите са двама британски туристи и че още двама британци се водят изчезнали.

Най-засегнатия район на Майорка се намира на около 60 км източно от столицата Палма де Майорка. Над 100 спасители са изпратени от континенталната част на Испания с два хеликоптера, 8 високопроходими машини и кучета за издирване.

Испанският премиер Педро Санчес изрази в Туитър "солидарност с тъгата и подкрепа за близките на жертвите и с всички засегнати от трагичното наводнение".

Тенис звездата Рафаел Надал, който е от засегнатия район обяви в Инстаграм, че предлага да отвори спортния си център и тенис академията за хора, останали без подслон от наводненията. 

Водещи

Най-четени