Нападателят срещу полицейския участък в Париж е носел фалшиво взривно устройство 07.01 | 15:24

За последната година във Франция са били разкрити 25 престъпления, свързани с тероризма

От Беатрис Николoва

Нападателят, който бе убит пред полицейски участък в Париж, е носел фалшиво взривно устройство, предаде AFP, позовавайки се на вътрешното министерство и на източник от съдебната система.

Около тялото на нападателя е намерено облепено с тиксо устройство, от което се е подавал кабел, но което не е съдържало експлозиви.

Припомняме, че днес по обяд неизвестен засега мъж е нахлул в полицейския участък на 18-ти район на френската столица. В ръката си е държал нож, а около кръста му е било фалшивото взривно устройство.

Цитирани са и свидетели на инцидента, според които въоръженият мъж е крещял "Аллах Акбар", пише AFP.

Полицаите около входа на сградата са открили огън срещу него. В резултат на стрелбата мъжът е бил сериозно ранен, а малко по-късно е починал на мястото на инцидента.

Заради инцидента движението на влаковете на две от линиите на парижкото метро е било спряно.

За последната година във Франция са били разкрити 25 престъпления, свързани с тероризма. Това заяви френският президент Франсоа Оланд по време на реч, специално посветена на службите за сигурност.

През последната година благодарение на обявеното извънредно положение бяха издадени около 200 забрани за излизане от Франция, достъпът до страната бе възпрепятстван за над 50 чужденци, бяха иззети 400 оръжия и бяха установени 25 престъпления, пряко свързани с тероризма, заяви държавният глава по време на церемония в първата годишнина от атаките в Париж.

Оланд все пак уточни, че в демократичните страни "извънредното положение не трябва да продължава дълго".

Извънредното положение във Франция беше обявено след атаките в Париж на 13 ноември, при които загинаха над 130 души.

 

Днешното нападение съвпада с годишнината от нападението в редакцията на Charlie Hebdo нахлуха ислямски терористи и убиха 12 човека.

Водещи