Напрежение между германския бизнес и Меркел 04.06 | 14:58

Индустриалците искат от канцлера по-адекватна данъчна и екологична политика

От iNews.bg

Германският канцлер Ангела Меркел беше подложена на сериозна критика от мощна индустриална федерация във вторник, което добави още неприятностите за нейното коалиционно правителство, което вече е в криза, предаде БГНЕС.

"Голямата коалиция” на консервативния ХДС на Меркел и лявоцентристката Социалдемократическа партия (СДП) "пропиля голяма част от доверието … ", каза Дитер Кемпф, ръководител на Федерацията на германската индустрия (BDI) на конференция в Берлин. Вместо действие, правителството застана на позицията на "слабото прилагане на частични социални политики и нездравословно ниво на преразпределение", добави Кемпф.

Той посочи европейските избори миналия месец, на които двете традиционно масови партии бяха наказани от избирателите и възхода на екологичните Зелени, които удвоиха своя резултат в сравнение с предишните евроизбори до над 20%. "Коалицията е загубила много от подкрепата на хората, включително от тази на бизнессредите и по-младото поколение”, допълни Кемпф.

Докато шефът на BDI многократно призоваваше за намаляване на данъците, за да се увеличи конкурентоспособността на Германия, той каза, че "компаниите очакват отговори”, особено по отношение на политиката в областта на климата.

Следващи едно след друго правителства на Меркел се борят да балансират планираното оттегляне от ядрената енергия до 2022 г. с прекратяване на използването на изкопаеми горива като въглища и изграждане на нова електрическа инфраструктура.

Меркел – на власт от 2005 г. – се бори да удържи коалицията си, след като лидерът на СДП Андреа Налес неочаквано се оттегли в неделя, като постави открит въпроси за това дали левицата ще продължи да подкрепя канцлера. Но лидерът на Германия не се е отказа да изстреля залп от своя страна срещу автомобилната индустрия, след като се качи на подиума след Кемпф.

От създаването на коалицията през март 2018 г. "не съм преброила колко часа съм изразходвала заради загубата на доверие в автомобилната индустрия” заради вредните емисии от дизелови двигатели, каза Меркел. "Ние имаме обща отговорност. Доверието във федералното правителство е важно, но доверието в индустрията също е важно”, добави тя. " Само заедно ние можем да управляваме това."

Водещи

Най-четени