Нахлуването в Ирак е било незаконно, призна и заместникът на Блеър 10.07 | 10:06

Кофи Анан каза, че не трябва да сваляме Саддам, днес съм убеден, че е бил прав, казва Джон Прескот

От iNews.bg

Втори високопоставен човек от ерата на Тони Блеър призна инвазията в Ирак за незаконна. Става въпрос за заместника му Джон Прескот. Това стана дни след като бе представен дългоочаквания доклад на комисията "Чилкот”, критикуващ ролята на Великобритания в конфликта. Сега Прескот, номер две в лейбъристкото правителство, когато Великобритания взе участие в ръководената от САЩ инвазия през 2003 г., признава незаконността на операцията в статия за неделното издание на "Мирър”.

В сряда доклада "Чилкот” изобличи ролята на Великобритания във водената от САЩ война, критикува присъединяването във въоръжения конфликт преди изчерпването на всички мирни средства и преценките относно капацитета на Ирак са представени със сигурност неоправдано. Той също така разкрива, че 8 месеца преди инвазията Блеър е писал до тогавашния президент на САЩ Джордж Буш: "Аз ще бъда с вас, независимо от всичко".

Прескот, сега член на Камарата на лордовете, пише: "Аз ще живея с решението на отиването на война и неговите катастрофални последици през останалата част от живота ми. През 2004 г. генералният секретар на ООН Кофи Анан заяви, че е незаконна основната цел на войната в Ирак - смяната на режима. С голяма тъга и гняв сега съм убеден, че е бил прав." Блеър тази седмица изрази "тъга, съжаление и извинение" за грешките, направени по време на конфликта, предаде БГНЕС. Но той настоя, че войната е била правилна и светът е по-безопасен без сваления иракски диктатор Саддам Хюсеин.

Настоящият лейбъристки лидер Джереми Корбин се извини от името на партията за "катастрофалното решение" страната да отиде на война. Около 150 000 иракчани бяха убити през шестте години след нахлуването на британските и американските войски, вкарвайки страната в хаос и създаването на благоприятна почва за разгръщането на джихадистки групи като "Ислямската държава". Общо 179 британски войници загинаха в конфликта.

Водещи

Най-четени