Неделното училище "Българска камбана" в Одеса започна учебната година (СНИМКИ) 27.09 | 09:45

Хората от фондация "Бъдеще 2008" единствени от България присъстваха на откриването

От Ивайло Ангелов

Работещото от 3 години в украинския град Одеса неделно училище "Българска камбана" отвори врати за настоящата учебна година. Школото функционира към обществената организация "Всеукраинска асамблея на българите в Украйна", чийто президент е Дора Костова. "Българска камбана" работи по националната програма "Роден език и култура зад граница", одобрена и финансирана от българското министерство на образованието.

В училището се обучават деца от цяла Одеса, чиито родители в огромната си част са етнически българи от Бесарабия, живущи понастоящем в милионния украински черноморски град. Тази година на церемонията по откриването на новата учебна година единствените гости от България бяха представителите на Фондация "Бъдеще 2008". От силистренската неправителствена организация направиха дарение от учебници по български език и литература, история, както и други пособия. С г-жа Дора Костова гостите от Силистра обсъдиха бъдещи форми на сътрудничество с цел съхраняване на българската култура, език и идентичност на българите, живеещи в Одеса.

Същото дарение от книги, учебници и пособия силистренци направиха и за българското дружество в украинския град Рени, както и за училището в село Островное, по-известно на местните българи със старото си название "Бабата". В това село добруджанци проведоха конструктивни разговори с обещаващия местен млад кмет Петър Добрев за бъдещи съвместни мероприятия.

Водещи

Най-четени