Недостиг на кадри парализира руската военна индустрия 27.10 | 17:30

Причини за кадровия дефицит

От iNews.bg

Руската военна индустрия изпитва сериозен недостиг на работна ръка на фона на рекордните поръчки, свързани с войната в Украйна. Производството на танкове, артилерия и експлозиви изисква все повече специалисти, докато страната навлиза в третата година на военните действия.

Причини за кадровия дефицит
Основните фактори за недостига на работници са масовата мобилизация, емиграцията и доброволното записване на фронта. Предприятията се опитват да привлекат нови кадри с високи възнаграждения и обещания за защита от военна служба.

В държавния бюджет на Русия за 2025 година са заложени 13,5 трилиона рубли за военни цели, което представлява 6,31% от брутния вътрешен продукт. Икономистката Наталия Зубаревич коментира: "Свободната работна ръка практически е свършила". В момента над два милиона души работят във военно-промишления комплекс.

Обещания и реалност в заводите
В завода "Яков Свердлов" в град Дзержинск обещават високи възнаграждения с индексация и гарантирана защита от мобилизация. Работниците обаче съобщават за чести удръжки от заплатите заради забележки към качеството на работата.

Остаряло оборудване
В завода "Курганмаш" служителите работят с техника от 1960-те години при шестдневна работна седмица. Обещаните заплати от около 1400 лева често се оказват 800-900 лева в действителност. Подобни оплаквания постъпват и от ракетно-космическата корпорация "Енергия" и предприятието "Енергомаш" в Петербург.

Водещи

Най-четени