Никакви отстъпки за Турция, закани се Тръмп 21.08 | 13:58

Анкара прави ужасна грешка, казва президентът на САЩ

От iNews.bg

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че няма да отстъпи в конфликта с Турция за задържания американски пастор, съобщава Би Би Си, предаде БГНЕС. "Мисля, че е много тъжно това, което Турция прави”, заяви той. "Мисля, че те правят ужасна грешка. Този път няма да има отстъпки”, заяви още Тръмп.

Той също така заяви, че е очаквал Анкара да освободи Андрю Брансън, след като САЩ притисна Израел да освободи задържан турски гражданин. Брансън отхвърля обвиненията, че е участвал в заговор срещу турския президент. В отговор на отказа на Анкара Тръмп наложи наказателни мита за вноса на стомана и алуминий от Турция. Той също така отхвърли възможността спора между двете държави да причини сериозни икономически щети на Европа и нововъзникващите пазарни икономики.

"Не се тревожа изобщо”, заяви Тръмп по време на интервю в Овалния кабинет, за Ройтерс. "Не ме интересува. Това правилното нещо, което трябва да направим”, допълни той. Брансън е държан в Турция вече 2 години, по обвинения за връзки с терористични групи. Вчера Тръмп призова турския президент Реджеп Ердоган да освободи Брансън в замяна на свободата на турски гражданин държан в Израел.

"Аз изкарах този човек от затвора за него (за Ердоган)”, каза американският президент. "Очаквам от него да остави този прекрасен мъж, добър баща и невероятен християнин да напусне Турция”, допълни Тръмп. Турция пък иска от САЩ екстрадирането на турския проповедник Фетхуллах Гюлен от Щатите, по обвинение за опит за преврат през 2016 г., но Вашингтон отказва да изпълни тази молба.

Водещи

Най-четени