Новата Еврокомисия мина на предпоследна цедка 25.11 | 13:30

Европейският съвет одобри екипа на Фон дер Лайен, остава и ЕП да го гласува в сряда

От iNews.bg

Съставът на новата Европейска комисия с председател Урсула фон дер Лайен е одобрен от Съвета на Европейския съюз, предаде БГНЕС. Това бе предпоследното препятствие преди новите еврокомисари да бъдат назначени окончателно. За целта новата ЕК трябва да бъде одобрена и от Европейския парламент, където гласуването ще е в сряда.

Новите 25 еврокомисари и върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността бяха одобрени на днешното заседание на Съвета на ЕС. Това решение отваря пътя за гласуването в ЕП. Европарламентът ще трябва да гласува целия състав на комисията. Очаква се тя да бъде одобрена, но с минимално мнозинство. След като бъде одобрена, Европейската комисия ще заработи на 2 декември.

Всяка една страна-членка е излъчила свой представител в ЕК, който отговаря за определен ресор. България е представена от Мария Габриел, която ще отговаря за иновациите и младежта. Обединеното кралство, което се намира в процес на напускане на ЕС, не е излъчило свой кандидат. Брекзит трябва да се състои на 31 януари 2020 г.

Водещи

Най-четени