Нова държавна система за управление в Турция от понеделник 05.07 | 10:44

Всички министерства и съвети в страната вече ще са подчинени на Ердоган

От iNews.bg

Новата президентска система на изпълнителна власт в Турция започва на 9 юли, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган положи клетва и обяви новото правителство. Парламентът ще продължи да работи за хармонизиране на досегашното законодателство с новия модел на управление, посочва в. "Хюриет дейли нюз", предаде БГНЕС.

В навечерието на президентската клетва беше издаден указ от сегашното правителство, който предвижда прехвърлянето на определени правомощия на кабинета на президента в съответствие с промяната, премахвайки кабинета на министър-председателя. Парламентът е дал на съществуващия управляващ кабинет на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) правомощието да издава укази без парламентарни разпоредби преди изборите на 24 юни, за да се гарантира интегрирането на новата изпълнителна система, предвидена в конституционно изменение преди встъпването в длъжност на президента.

Правителството скоро ще издаде друг указ за премахване на всички закони, които определят организационната структура на министерствата, тъй като отсега нататък всички министерства ще бъдат назначавани от избрания президент. Новите министерства и техните структури ще бъдат създадени с първото президентско постановление, което ще бъде обявено от Ердоган на 9 юли, след като официално встъпи в длъжност.

Според новата правителствена система Турция ще има 16 министерства, девет президентски съвета и четири офиса, които ще функционират под управлението на Ердоган. След като на 7 и 8 юли 600-те новоизбрани законодатели положат клетва, президентът Ердоган ще положи клетва пред парламента като първият президент с правомощия в изпълнителната власт в Турция на 9 юли от 16:30 часа местно време. След това на голям прием в президентството Ердоган ще направи първото си изявление в новата си роля пред представители на чуждите дипломатически мисии, депутати и известни личности от бизнеса, културата и спортния свят.

Водещи

Най-четени