Новият лидер на Китай е Си Цзинпин 15.11 | 12:01

Си Цзинпин замества Ху Цзинтао, под чието управление Китай преживя десетилетие на изключителен растеж

От Елица Елефтерова

Си Цзинпин е новият лидер на Китай за следващото десетилетие. Цзинпин ръководеше Постоянния комитет на Политбюро в Пекин, до издигането му до върха на управляващата китайска комунистическа партия, съобщава BBC.

"Страната е изправена пред големи предизвикателства”, посочи той, и допълни, че проблемите с корупцията трябва да бъдат решени. Новите лидери ще работят, "за да бъдат на висотата на очакванията на историята и на хората".

Си Цзинпин замества Ху Цзинтао, под чието управление Китай преживя десетилетие на изключителен растеж. С този ход се маркира официалното преминаване на властта от едно поколение към следващото.

При обявяването на новото назначение, Си Цзинпин беше последван на трибуната от досегашния вицепремиер Ли Кецян, който ще бъде новият премиер - пост, заеман понастоящем от Вен Цзябао.

Двамата лидери бяха последвани от петима други мъже - което означава, че размерът на Постоянния комитет е бил намален от 9 на 7 души.

Тези петима нови лидери са вицепремиерът Джан Дейжан, ръководителят на партията в Шанхай Ю Женшен, ръководителят на пропагандата Лиу Юнсен, вицепремиерът Уанг Кишан и партийният ръководител на Тянжин Джан Гаолий.

"Новите лидери имат големи отговорности, но мисията им е да бъдат обединени и да водят партията и народа, за да стане китайската нация по-силна и по-мощна. Желанието на хората за по-добър живот е това, за което ще се борим", заяви Си Цзинпин.

Очаква се Си да заеме през март и президентският пост. Си Цзинпин и Ли Кецян ще встъпят официално в длъжност, след като през март 2013 г. кандидатурите им бъдат одобрени и формално от Всекитайското събрание на народните представители (парламента).

Водещи

Най-четени