Нови правила за влизане и излизане в ЕС 25.10 | 16:32

Европарламентът одобри промяна на системата за контрол, засяга и българските граници

От iNews.bg

Депутатите от Европейския парламент одобриха на пленарна сесия в Страсбург проектодиректива за влизането в действие в ЕС на нова система за контрол при пресичането на границите. Става дума а системата (Entry/Exit System), предназначена за контрол на влизането в Шенгенската зона за 90 и 180 дни и излизането на лица от трети страни. Еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос каза, че приоритет на Еврокомисията е да се гарантира контролът по външните граници на ЕС, консолидирането на Шенгенската зона и унифицирането й.

Предлаганата система ще бъде автоматизирана. С нейна помощ граничните служби ще проверяват данните в биометричните паспорти на лицата, пристигащи с безвизов режим с ЕС, така и от държави, в които получаването на виза е задължително. В микросхема в паспорта ще бъдат въведени снимка на притежателя и пръстовите му отпечатъци.

Автоматичната система ще сверява направената от нея снимка на лицето с електронната фотография в паспорта. Така ще се гарантира контрол върху нелегалната миграция. При излизане системата ще изчислява колко време е прекарало лицето в ЕС и дали не е превишило разрешения по визата му срок. Еврокомисар Аврамопулос каза още, че така ще се подобри ефективността в борбата срещу тероризма и ще бъдат установявани подозрителни лица”.

В тази връзка авторът на доклада Агустин Диас де Мара Гарсия каза, че атентаторът на коледния базар в Берлин е успял цели 15 пъти да преминава границите на ЕС с фалшиви документи и под фалшиво име. Системата ще бъде централизирана и ще бъде свързана с единната система за визови данни на ЕС и с електронните бази данни на Европол. В случай на отказ за влизане в Шенгенската зона в паспорта на лицето ще бъде правена специална отметка – кръст с неизличаващо се мастило върху печата на визата. Освен това на страницата в паспорта ще се добавя и специален буквен код, обозначаващ причината за отказ. Данните за лица, които не са нарушавали правилата, ще се пазят 3 години, а за нарушителите – пет. Аврамопулос каза, че ако системата бъде одобрена от Европейската комисия тя ще влезе в сила от 2020 година.

"Новата входно-изходна система ускорява и улеснява процедурите за граничен контрол на граждани от трети държави, съкращава се и се заменя ръчното подпечатване на паспортите, ще се записва и информация за датата, часа и мястото на преминаване на външните граници на Европейския съюз и ще се установява дали граждани на трети страни са надвишили разрешения престой и по този начин по-лесно ще се връщат нелегални мигранти", обясни българският евродепутат Емил Радев, който подкрепя новата система.

Той допълва, че чрез нея ще бъде създадена оперативна съвместимост с визовата информационна система, за да се избегне дублиране на обработване на личните данни. "За България това досие беше от приоритет и това е още една голяма крачка напред към Шенген. Първоначално страната ни не беше включена в географския обхват на тази система, но след дълги битки тук, в Европейския парламент, успяхме да включим България и Румъния в единния калкулатор и в обхвата на тази система "Вход - изход” и това е, разбира се, още една крачка към Шенгенското пространство и пълноправния достъп на България към Шенген", каза още Радев.

Водещи

Най-четени