Няма да има еврокомисар за защита на европейския начин на живот 13.11 | 16:30

Фон дер Лайен се съгласи да замени „защита“ с „популяризиране“

От iNews.bg

Следващият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отстъпи пред критиките към името на портфолиото на бъдещия гръцки еврокомисар, предаде БНР, позовавайки се на АФП.

Първоначално Маргаритис Схинас получи ресор с името "Защита на нашия европейски начин на живот", което според мнозина има крайнодесни конотации. Фон дер Лайен се е съгласила да промени името на портфолиото "Популяризиране на европейския начин на живот", заяви за АФП неин говорител. 

През септември бъдещият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен защити противоречивата формулировка на новия ресор "Защита на нашия европейски начин на живот"

В изявление изпратено до няколко големи европейски всекидневника, тя признава, че думите имат значение и че за някои "европейският начин на живот е политически натоварен термин".

"Но ние не можем и не трябва да позволяваме на други да ни отнемат нашия език", заключава Урсула фон дер Лайен.

Според бъдещия председател на Комисията ресорът се основава на "толерантността" и "недискриминацията", изразени в договора за Европейския съюз.

По-рано в писмо до Маргаритис Схинас тя го информира, че мандатът ще обхваща образованието, интеграцията, миграцията и трансграничната сигурност.

Водещи

Най-четени