Няма пълно щастие на Балканите – почваме борба с опасни зарази 22.05 | 13:15

Подир наводненията се появи риск от смъртоносни болести

От iNews.bg

Народите на Балканите си подадоха ръце и заедно успяха да се справят с наводненията. Гневът на майката природа отне десетки човешки и остави хиляди без дом. И точно когато си мислехме, че опасността е преминала, се оказа, че сме изправени пред нов риск.

На Балканите започва нова битка - борба със смъртоносните микроби и насекоми, разпространяващи болести. Останали са трупове, локви и много кал и голяма заплаха от опасни паразити и бактерии. Хърватия вече предупреди за опасността от епидемии.

"Всяка наводнена къща трябва да бъде дезинфекцирана както трябва", заяви Велко Джеркович, епидемиолог от Белградския институт за обществено здраве, предаде DPA.

Първо обаче труповете на животни трябва да бъдат изнесени за безопасно изгаряне, а калта трябва да бъде отстранена от улиците и инфраструктурата. Властите трябва да включат отново водопроводната система, която рутинно се изключва в наводнените райони. Нужно е време, докато нечистата вода, която може да е проникнала в тръбите, бъде изчистена, като силното третиране с хлор убива бактериите.

Само след това водата от чешмата може да бъде използвана за изчистване на домовете на хората и само тогава, след като стените изсъхнат, може да бъдат обработени с бактерицидна вар. Джеркович направи оценката, че може да минат два месеца преди хората да могат да се завърнат в домовете си без страх от инфекциозни болести.

Има две основни места, които предизвикват загриженост - наводнените райони и колективните центрове, в които хиляди хора, напуснали домовете си, са подслонени.

"Наблюдаваме колективните центрове предимно за респираторни инфекции, а наводнените райони предимно за инфекциозни чревни заболявания", заяви Джеркович.

Инкубационният период на болестите, често свързвани със замърсената вода - тиф, колит, лептоспироза и хепатит A отнема шест седмици. Тези и други болести се пренасят чрез водата, когато тя се замърси с изпражнения от канализацията и от септичните ями, които съхраняват отпадъците в отдалечените райони, и от труповете с микроби.

Няма начин това да се избегне. Винаги има натиск от хората, които искат да се завърнат в домовете си веднага, когато водата се оттегли, но това може да бъде много неразумно, настоява той. Но в локвите се крие още една опасност - милиардите яйца на комари, които ще бъдат снесени. Комарите могат да разпространяват т.нар. векторни болести, сред които западнонилският вирус, който се появи на Балканите през последните години. Това е друга посока, която трябва да следваме, да извършим третиране срещу лаврите и да намалим заплахата, казва Джеркович.

Докато се преценяват рисковете от нови проблеми, Хърватският парламент взе решение да помогне на жертвите на наводненията в Източна Славония. Депутати даряват близо 225 хиляди души или по 1500 куни от заплатата на всеки един. В хърватския парламент има 151 депутати. Унищожителните наводнения, които засегнаха Източна Хърватия, засегнаха 30 000 души, допълва БТА.

Водещи

Най-четени