ООН: Действията на Унгария спрямо бежанците са шокиращи и абсолютно неприемливи 17.09 | 15:20

Бях шокиран да видя как се отнесоха с тези бежанци и имигранти, заяви Бан Ки-мун

От Беатрис Николoва

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди остро унгарското правителство за използването на сълзотворен газ и водни оръдия срещу бежанци на границата със Сърбия.

Припомняме ви, че вчера (16.09) Унгария използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да укроти разбунтувалите се бежанци, които замеряха полицията с камъни и пръчки. Стотици мигранти успяха да срежат унгарската ограда от бодлива тел и да влязат в страната, но бяха изгонени от властите.

Унгария определи действията си като адекватна реакция на щурма на бежанците, като допълни, че сред задържаните след сблъсъците с полицията 29 души има и терорист, без да съобщава повече подробности.

1569193

Бях шокиран да видя как се отнесоха с тези бежанци и имигранти. Това е неприемливо. След като това са хора, бягащи от насилие и преследване, ние трябва да сме състрадателни, подчерта генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, цитиран от The Guardian.

Напоследък унгарското правителство получава много критики от Сърбия. Сръбският премиер Александър Вучич обяви, че няма да позволи на никого да ги унижава и заяви, че действията на Унгария са "неевропейски".

"Апелирам към целият Европейски съюз, направете така, че всички страни членки да се придържат към ценностите на Европа", заяви Вучич.

След неуспешния опит да влязат в Унгария имигрантите са се насочили към Хърватия. Според местните власти 5650 души са преминали сръбско-хърватската граница от вчера.

1569195

Във вторник Хърватия обяви, че няма да спира бежанците по пътя им за Западна Европа, за да намали напрежението по границата между Сърбия и Унгария.

След увеличаването на потока на бежанците през Хърватия обаче вътрешният министър на страната обяви, че все пак ще се вземат мерки за затягане на контрола по границата.

Хърватският премиер Зоран Миланович подчерта, че имигрантите в момента са настанявани в центрове близо до Загреб.

"Хърватската полиция имат пълен контрол на границата, но ако мигрантите продължават да прииждат от Сърбия, ние ще трябва да помисли за други начини за справяне със ситуацията," каза Ранко Остоич, хърватският министър на вътрешните работи по време на посещението си в Източна Хърватия късно в сряда.

Без да визира конкретни държави, той заяви, че ЕС ще трябва да се справи с "Горещите точки" на Европа, където има струпване на бежанци, защото скоро и Хърватия може да се превърне в такава.

1569191

На среща с австрийския си колега Зоран Миланович посочи, че Австрия е по-голяма и има възможност да вземе повече имигранти. Тя обаче има също своите лимити. Ако броят на имигрантите продължи да се увеличава, не знам дали ще можем да регистрираме всички, каза той.

По-рано Европейският парламент подкрепи плана на ЕС преразпределението на 120 хиляди бежанци от Гърция, Унгария и Италия между страните членки на съюза

 

Водещи

Най-четени