ООН: „Ислямска държава“ се възражда 30.01 | 16:34

Въпреки значителните щети, организацията е здрава и има пари, пише в доклад

От iNews.bg

Терористичната организация "Ислямска държава" е започнала да възвръща позиции в Близкия изток и продължава да търси възможности за удар срещу Запада, предупреждава ООН.

В доклад на Съвета за сигурност на ООН, базиран на разузнавателна информация на страните членки, се описва как групировката извършва все по-дръзки атаки в Сирия и в Ирак, призовава и планира бягство от затвора на свои членове и се стреми да се възползва от слабости на местните сили за сигурност, пише "Гардиън", предаде БНР.

Докладът разкрива още, че организацията е претърпяла значителни щети, но е здрава, разполага със средства и все още представлява значителна заплаха на местно и международно ниво.

Въпреки че президентът на САЩ е казвал, че ИД е "разгромена до голяма степен", това твърдение неколкократно е оспорвано от анализатори, съюзници и високопоставени служители на администрацията.

Доклад на Пентагона предупреди за възраждане на групировката през август, преди смъртта на лидера ѝ Абу Бакр ал Багдади в американска спецакция. 

Водещи

Най-четени