ООН: Насилието в Ирак трябва да спре 06.10 | 11:15

Роднина на този мъж е бил убит, докато участвал в протест в град Наджаф

От iNews.bg

ООН призова насилието в Ирак да спре в момент, когато броят на жертвите от демонстрациите в последните дни наближава 100 души. Антиправителствените протести в страната избухнаха преди 5 дни и при тях бяха убити 99 души.

Иракчаните излязоха по улиците на различни градове, за да се обявят срещу високата безработица, корупцията и лошите обществени услуги. Гневът им се насочи срещу управляващите с искания за оставка на правителството. Общественото недоволство обзе предимно южната част на страната, но повечето загинали са изгубили живота си в Багдад. Само вчера са убити петима души в Багдад. Причините за големия брой жертви остават неясни. Властите казват, че неизвестни снайперисти стрелят по протестиращите.

Роднина на този мъж е бил убит, докато участвал в протест в град Наджаф.

Хайдер ал Уахиди, протестиращ: Той отиде да защитава правата си - нито повече, нито по-малко. Бил е невъоръжена. Посрещнали са ги снайперисти, прострелян е два пъти в главата.

Ранените досега са над 4000. В Багдад бяха атакувани телевизии, включително саудитската Ал Арабия. В Насирия подпалиха щабове на политически партии.

Представителката на генералния секретар на ООН в Ирак призова на безсмислената загуба на човешки живот да бъде сложен край.

Това е най-масовата вълна от демонстрации в Ирак след разгрома на терористичната организация "Ислямска държава" през 2017 година. Демонстрантите нямат лидери, не принадлежат към никоя политическа сила или друга организация и изглежда са водени от засилващ се гняв срещу положението в родината си. Правителството се опитва да се справи със ситуацията с налагане на вечерен час и спиране на достъпа до интернет.

Ирак е на четвърто място в света по петролни залежи, но 22 на сто от 40-милионното население живее с по-малко от 2 долара на ден, по данни на Световната банка от 2014 година.

Водещи

Най-четени