ООН се загрижи за напрежението в Черно море 26.07 | 09:54

Залавянето на руския танкер „Ника спирит“ от украинските служби за сигурност в пристанището на град Измаил в Одеска област притеснява организацията

От iNews.bg

ООН призова всички страни да действат в рамките на международното право и да избягват ескалацията в Черно море. Това съобщи заместник-говорителят на световната организация Фархан Хак.

Той коментира новината за залавянето на руския танкер "Ника спирит" от украинските служби за сигурност в пристанището на град Измаил в Одеска област. Според властите в Киев танкерът е разпознат като Nеyma и е участвал в блокирането на украински кораби по време на инцидента в Керченския проток миналата година. Украинската страна заяви, че корабът е "признат за веществено доказателство и се подготвя молба за неговия арест".

"Отново призоваваме за въздържане от всякакви прибързани действия и опасна риторика, а също така за пълното спазване на международното право, да се действа само и единствено в рамките на устава на ООН и международните норми", каза Хак.

Той отбеляза, че ООН не разполага с "независима информация за обстоятелствата около този инцидент". "По-рано вече изразихме тревога заради инцидента в Керченския проток и призовахме страните към въздържаност", припомни представителят на световната организация. 

Водещи

Най-четени