Обама e най-влиятелната личност в света, според Forbes 03.11 | 10:16

Ангела Меркел зае 4-та позиция, което я прави най-влиятелната жена за поредна година

От Деляна Петкова

Американският президент Барак Обама оглави класацията на списание Forbes за най-влиятелни личности в света през 2011 година, предаде Франс прес, цитирана от БТА. В класацията за миналата година първото място беше за китайския президент Ху Цзинтао. 

Тази година обаче Цзинтао отстъпва чак на трета позиция, като пред него излезе руският премиер Владимир Путин.

В класацията на Forbes за тази година на четвъртата позиция е за германския канцлер Ангела Меркел, което я прави най-влиятелната жена в света. Генералният директор на МВФ Кристин Лагард пък се нарежда на 39 място, а новият главен редактор на New York Times Джил Ейбрамсън се класира на 64 място.

Най-влиятелният млад човек за поредна година си остава създателят на Facebook Марк Цукербърг. Тази година той се нарежда на девето място в класацията. Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс е далеч напред и заема петата позиция. 

Всяка година списание Forbes изготвя класацията на 70-те най-влиятелните личности в световен мащаб. Основните фактори за подредбата са четири. Мястото в класацията зависи от броя на хората, върху които даден човек упражняват властта си, финансовите ресурси, които контролират, имат ли влияние в повече от една сфера, както и от начина, по който упражняват властта си, за да променят света.

Тази година от класацията отпадна бившият генерален директор на МВФ Доминик Строс-Кан.

Водещи

Най-четени