Огнян Минчев: Резултатът от срещата на Ердоган с Путин е в полза на Русия 07.03 | 11:29

Турция много лесно отвори границите си за мюсюлмани, които могат да останат и да живеят там, включително Афганистан и Пакистан, но Европа не може да живее по този начин, коментира той

От iNews

"В  продължение на 30 години Русия ни продаваше газ на монополно високи цени и само санкцията на Европейската комисия успя да ги намали с 40%. България има "аванта", ако ползваме думите на княз  Лобанов, ако има баланс и подкрепа от своите съюзници, които да ѝ помогнат да се понижат цените на горивата, защото можеше и да се повишат". Това заяви пред БНТ политологът Огнян Минчев. 

"В случая със Сирия нямаме баланс, много трагичен и тревожен дисбаланс, който продължава през последните 6-7 години. Това, което се случва между Русия и Турция изразява това, че кризата в Сирия ще продължава, докато този проблем се третира по този начин. Това са наследниците на две империи, които се познават достатъчно добре от няколко 100 години, за да могат да се разбират и без думи. Те много добре познават историята и я упражняват в своите разговори.

Резултатът от срещата на Ердоган с Путин преповтаря общия баланс отпреди 300 години, който е в полза на Русия. ЕС няма друг шанс, трябва да подкрепя Гърция.

 Това, което се случи през 2015 г. с мигрантите беше унизително за ЕС. Десетилетия Европейският съюз сияеше и не мислеше, че има противници. Но се оказа, че има и режисираха и осъществиха акцията с мигрантите. Те вървяха пеша, без документи на територията на най-богатия съюз. Днес ЕС няма друг шанс, освен да зашити Гърция и всички територии", каза още Минчев. 

"Имаме реакция от ЕС, който е съгласен да предложи по-облекчен визов режим. Целият този процес е изнудване от страна на Турция и ние трябва да имаме спирачка. Преговорите не означават приемане на този факт, защото легитимацията, която се прокрадва, включително и на изявленията на Ердоган, на практика били сирийски бежанци от Идлиб и трябвало да се насочат към ЕС. Оказва се, че няма обаче подобни хора. ЕС не може да бъде отговорен за цялостната визова политика. Турция много лесно отвори границите си за мюсюлмани, които могат да останат и да живеят там, включително Афганистан и Пакистан, но Европа не може да живее по този начин", коментира Огнян Минчев.

"Политиката на България е уравновесена в създадената ситуация. Има критики, че правим компромиси, включително, че предаваме определени хора, които искат убежище. От гледна точка на капацитета на страната ни, политиката е обяснима. През България преминава основно търговският трафик с камиони за Европа. Една подобна мигрантска криза би блокирала всичко това. Освен това, след "опита си" от 1912 г. Турция гледа да избягва да създава балкански кризи. Анкара има нарастваща криза с Атина по няколко проблема – газовите находища в Средиземно море, оста Израел – Кипър – Гърция. Едва ли било удобно на Турция да усложнява отношенията си на границата с България", заяви политологът.  

Водещи

Най-четени