Опашки по границите в целия ЕС, ако падне Шенген 03.02 | 14:38

Европа ще загуби 100 млрд. евро, ако се върне контрола по КПП-тата

От iNews.bg

Някои от сценариите за борба с бежанската вълна към Европа може да докара доста проблеми на континента и това с особена степен се отнася до икономиката му. И не става въпрос само за парите, които страните трябва да изхарчат, за да посрещнат и обслужват мигрантите. Огромни опашки по границите и колосални загуби за държавите и за бизнеса ще са последствията за Европейския съюз, ако правилата на Шенген отпаднат. Това сочи изследване на френската анализаторска агенция France Strategie.

Затварянето на границите в Европа ще намали брутния вътрешен продукт на Европейския съюз със 100 млрд. евро, предупреждават от институцията, цитирани от Financial Times. Предупреждението идва на фона на усилията на много страни в съюза да намалят притока на имигранти, най-вече от Близкия изток и Африка.

Анализаторите от френската стратегическа агенция посочват, че възстановяването на граничния контрол между 26-те държави в Шенген ще намали брутния им вътрешен продукт (БВП) с 0.8% спрямо нивото, на което би бил той, ако контролът не бъде върнат.

Сред причините за спада на БВП на Стария континент ще са задръстванията по граничните пунктове между отделните държави, както и възстановяването на администрацията, необходима за съблюдаване и регулиране на човекопотока. Освен това ограниченията върху пътуването ще нанесат удар върху туристическите посещения между отделните държави и ще намалят търговията между тях, смятат още представителите на France Strategie.

"Краткосрочните разходи за възстановяване на граничния контрол, макар никак не пренебрежими, ще бъдат ограничени, но ако движението на хора бъде ограничено за постоянно, то ще окаже изключително осезаем ефект върху търговията и заетостта в дългосрочен план", посочва ръководителят на институцята Жан Писани-Фери пред Financial Times.

Някои държави, сред които са Германия и Франция, вече задействаха клаузата за спешни ситуации в Шенгенското споразумение, позволяваща им да извършват гранични проверки на влизащите имигранти. Берлин се възползва от тази възможност още през миналата година, тъй като страната е най-предпочитаната дестинация за стотици хиляди търсещи подслон бежанци. Франция въведе по-стриктни контроли след терористичните атентати в Париж през ноември, при които бяха убити 130 души. Периодът, през който ограниченията могат да бъдат активни, е до 6 месеца, но те могат да бъдат удължени от Европейската комисия.

Източник: Econ.bg

Водещи

Най-четени