Опозицията в Молдова блокира американски танкове на границата 03.05 | 12:35

Наличието на чужди войски в неутрална държава е грубо нарушение на конституцията, твърдят социалистите

От iNews.bg

Опозиционната Партия на социалистите в Република Молдова (ПСРМ) е блокирала американски военни и бойната им техника на границата с Румъния. Те трябва да влязат в страната във връзка с провежданите съвместни учения с НАТО Dragon Pioneer 2016, които трябва да се проведат между 3 и 20 май. "Наши активисти са блокирали пътя на входа в Молдова от Румъния при ГКПП "Скулен" и проверяват документите на натовските войници. Изяснява се и чия е бойната техника, която се опитва да влезе в страната", съобщава пред ТАСС лидерът на партията Игор Додон.

Демонстрантите са блокирали едно от основните шосета, а демонстрацията им е насочена предимно срещу американските военни. На мястото вече са пристигнали полицейски екипи, които се опитват да освободят пътя. Засега обаче безуспешно. Органите на реда не прилагат сила срещу демонстрантите. От своя страна тълпата не отстъпва и скандира "Молдова е неутрална", "Не ни трябва НАТО", "Стоп на базите на НАТО" и т.н.

Според информация на ПСРМ Министерството на отбраната на Молдова в ученията Dragon Pioneer 2016 е планирано да вземат участие 165 военни от Молдова, 198 от САЩ, както и около 100 единици американска бойна техника. Социалистите твърдят и че правителството на страната е поканило армията на САЩ да направи военна експозиция на главния площад в Кишинев по случай Деня на Победата. "Провеждането на учения на НАТО, както и демонстрация на бойна техника на Алианса, са грубо нарушение на Конституцията на Република Молдова, в която е записано, че страната е неутрална", казва още Додон. Той предупреждава, че социалистите са готови да излязат и на масови протести, ако правителството не се откаже от тези свои идеи.

Водещи

Най-четени