Орбан: Брюксел ни пречи да пазим собствените си граници 18.09 | 11:14

Будапеща ще атакува решението на Европарламента в съда

От iNews.bg

Унгарският премиер Виктор Орбан обеща да се противопостави на плановете на Европейския съюз, насочени към засилване на външните граници на блока, като обвини Брюксел, че иска да отнеме унгарския контрол над собствените му граници. Орбан, който е определен от Франс прес като силно антиимигрантски настроен, смята, че планът ще отнеме на Унгария правото сама да защитава собствените си граници.

"Ние няма да се откажем от правото си да защитаваме собствената си граница, никой не може да вземе решение за това вместо нас", каза той по време на реч в парламента в Будапеща, предаде БГНЕС. Унгария "разбира граничната отбрана по-добре от всеки в Брюксел или от международна организация", категоричен е Орбан. Европейската комисия представи предложение през юли за повишаване броя на служителите на граничната охрана на ЕС.

В момента Фронтекс разполага само с 600 служители. Страните-членки на ЕС изпращат допълнителна подкрепа от стотици полицаи за операциите в Италия и Гърция, които заедно с Испания продължават да понасят основната тежест от пристигащите мигранти. Планът предвижда по границите на ЕС към 2020 г. да бъдат разположени допълнително 10 000 служители. Те ще могат не само да патрулират, но и да се намесват, когато е необходимо.

Изявлението на Орбан беше посветено на решението на Европейския парламент да започне процедура по член 7 от Лисабонския договор срещу Унгария. Мнозинството от евродепутатите решиха, че правителството на унгарския премиер системно нарушава демократичните ценности и затова трябва да бъде наказано с лишаването на право на глас в Съвета на ЕС. От кабинета на Орбан съобщиха, че решението на ЕП ще бъде атакувано в съда на ЕС. Той е готов да блокира и новата инициатива за обща мигрантска политика на извънредната среща на върха в Залцбург тази седмица.

Водещи

Най-четени