Орбан с мераци да управлява Унгария до 2030 г. 11.05 | 10:43

Винаги съм виждал периода 2010-2030 г. като „ера на обединение“, каза той пред парламента в Будапеща

От iNews.bg

Скоро след амбициозната победа на изборите през април, борбеният премиер на Унгария Виктор Орбан официално положи клетва като министър-председател. И намекна за намерението си да управлява най-малко до 2030 г., предаде БГНЕС.

"Чувствам, че поставяйки големи цели пред себе си, ние сме на една и съща вълна с народа", каза Орбан пред новоизбраните депутати в сградата на парламента в Будапеща. "Това вдъхновява и дава право да се правят планове не само за четири, но и за поне 10-12 години напред", каза още той. Такъв график е "рационален", тъй като следващият многогодишен бюджет на Европейския съюз - понастоящем в процес на преговори - продължава дотогава, каза Орбан. "Винаги съм виждал 20-годишния период между 2010 и 2030 г. като "ера на обединение".

Орбан беше официално преизбран за премиер със 199 от общо 134 гласа, при 28 против. След като положи клетва, той каза на депутатите, че резултатите от априлския избор са дали тласък на промените, въведени от 2010 г. насам. "Това доказва, че хората също смятат, че сме имали добри осем години", каза той. В заключение премиерът заяви, че до 2030 г. смята да направи Унгария едно от първите пет най-благоприятни места за живеене и работа в целия ЕС.

Водещи

Най-четени