Основните институции в ЕС единни за засилване киберсигурността 11.12 | 16:37

WannaCry и NotPetya послужиха като като пробуждащ сигнал, коментира Мария Габриел

От iNews.bg

Европейският парламент, Съветът и Европейската комисия постигнаха политическо съгласие по Акта за киберсигурността, с който се засилва мандатът на Агенцията на ЕС за киберсигурност (Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност, ENISA), за да се оказва по-добра подкрепа на държавите членки в борбата срещу заплахите за киберсигурността и кибератаките. С Акта също така се установява рамка на ЕС за сертифициране по отношение на киберсигурността, с която се засилва киберсигурността при онлайн услугите и потребителските устройства.

Комисар Мария Габриел, отговаряща за цифровата икономика и цифровото общество, заяви:"Засилването на киберсигурността в Европа и повишаването на доверието на гражданите и предприятията в цифровото общество са основен приоритет за Европейския съюз. Такива тежки инциденти като WannaCry и NotPetya послужиха като като пробуждащ сигнал, тъй като показаха високата цена на потенциалните последици от мащабни кибернетични атаки. С оглед на това аз силно вярвам, че с постигнатата тази вечер договореност ще се подобри цялостната сигурност на Съюза и ще се окаже подкрепа за конкурентоспособността на предприятията".

Предложен през 2017 г. като част от широкообхватен набор от мерки за справяне с кибератаки и за изграждане на висока киберсигурност в ЕС, Актът за киберсигурността включва:

  • постоянен мандат за Агенцията на ЕС за киберсигурност — ENISA

  • по-солидна основа за ENISA в новата рамка за сертифициране по отношение на киберсигурността.

С Акта за киберсигурността също така се създава рамка за валидни в целия ЕС европейски сертификати за киберсигурност за продукти, процеси и услуги. Става въпрос за първа по рода си стъпка, доколкото това е първият законодателен акт за вътрешния пазар, с който се поема предизвикателството чрез тези сертификати да се подобри сигурността на свързаните с интернет продукти, на устройствата от "интернет на нещата" и на критичната инфраструктура.

Водещи

Най-четени