Отиваме до Великобритания – 2 седмици карантина 22.05 | 18:00

Нарушитеите ще бъдат глобявани с 1000 пауда

От iNews.bg

Британското правителство въвежда задължителна 14-дневна самоизолация за всички пристигащи в страната с полети от чужбина. Нарушителите на мярката ги очаква глоба от 1000 паунда, предаде БНР.

От нискобюджетния въздушен превозвач "Райънеър" обявиха мярката за "идиотска".

Всички посетители, включително британците, ще бъдат помолени да предоставят данни за контакт и къде ще прекарат карантината, като здравни служители ще извършват внезапни проверки дали се спазват правилата.

В случай на неспазване на самоизолацията ще бъде налагана гроба от 1000 паунда.

Новата политика се очаква да бъде въведена в началото на юни.

Пълните подробности ще бъдат изнесени от министъра на вътрешните работи Прити Пател на редовния брифинг на правителството тази вечер, но картината вече е достатъчно ясна.

Изключение ще бъде правено само за шофьори и медицински работници, както и за граждани на Република Ирландия.

Предишните слухове, че Париж и Лондон са сключили споразумение мярката да не важи за французите, не бяха потвърдени.

Министърът за Северна Ирландия Брандън Люис заяви, че мярката е напълно разумна за поддържане ниско нивото на заразявания :

"Всички трябва да поемат лична отговорност. Нека да си спомним, че огромното мнозинство от хората в тази срана следват насоките. Ето защо виждаме да спада броя на заразените. Мисля, че това е феноменално нещо, което хората постигнаха заедно".

Но изпълнителният директор на "Райънеър" Майкъл О’Лиъри не вижда нищо разумно в карантината:

"Мисля, че много европейски страни, особено онези, които разчитат на туризма, през следващите седмици ще вдигнат ограниченията, ще премахнат това 14-дневно самоизолиране, което е просто идиотско и не е научно обосновано".

О’Лиъри смята, че с тази карантина нормалните полети трудно ще бъдат подновени преди август, а това ще убие международните полети.

Здравният министър в сянка Джонатан Аштън подкрепи карантината, но постави под въпрос защо тя идва чак сега.

Правителството ще преразгледа решението си за карантината след три седмици от датата на въвеждането ѝ.

Идеята е да се избегне втора вълна на пандемията. Някои обаче изразяват недоумение от тази късна мярка при положение, че на много места в Европа вече отпада този вид карантина.

Междувременно плановете на правителство за отваряне на основните училища от 1 юни стават все по-нереалистични, след като много местни управи заявиха, че не могат да гарантират безопасността на мярката. Проучване на Би Би Си показва, че от 99 анкетирани общини само 20 са реагирали положително на отварянето на учебните заведения.

Водещи

Най-четени