От ЕС: България сред най-рисковите за COVID-19 държави 24.09 | 16:04

В същата група са още Хърватия, Чехия, Унгария, Малта, Румъния и Испания

От iNews.bg

България в най-рисковата група за разпространение на Covid-19 сред страните-членки, сочи оповестената последна оценка на риска на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. 

Директорът на Центъра Андреа Амон съобщи, че има три групи - с нисък, умерен и висок риск. Последната група тя обясни така:

"Последната група са страни със силно обезпокоителни тенденции. В тях ние виждаме увеличен брой на старите случаи, нарастване на съотношението на хоспитализирани и остри случаи, което вероятно се дължи на това повишение. В тези страни се наблюдава и увеличение на обявените смъртни случаи. Там рискът е висок, особено за уязвимите хора".  

В оценката се посочва, че нарастването на оповестените смъртни случаи се наблюдава от 13-ти септември в България, Хърватия, Чехия, Унгария, Малта, Румъния и Испания.

"В някои региони на тези страни здравното обезпечаване вече е под натиск, с висок процент заетост на леглата в болниците и интензивните отделения и високо ниво на умора сред здравните работници", се подчертава в документа.

Водещи

Най-четени