От Лондон: Меркел е съгласна за предоговаряне на Брекзит 02.07 | 12:01

Казала на Джереми Хънт, че е отворена да разгледа предложенията на новия британски премиер

От iNews.bg

"Меркел е отворена за нови преговори за Брекзит със следващия британски премиер", заяви британският външен министър и кандидат за премиер Джереми Хънт, предаде БГНЕС.

Предполагаемите думи на германския канцлер Ангела Меркел са в контраст с позицията, изразена от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че споразумението за Брекзит, договорено с отиващия си британски премиер Тереза Мей, няма да бъде отваряно отново.

"Разговарях с Ангела Меркел. [Тя каза] разбира се, че ще разгледаме всички предложения, направени от новия британски премиер, защото иска да реши този проблем", е допълнил Хънт.

По-рано представители на ЕС многократно заявиха, че няма да предоговарят сделката, сключена с изходящия британски премиер Май. На 11 юни 2019 година тази позиция беше повторена от Юнкер. Споразумението за Брекзит беше отхвърлено от британските парламентаристи три пъти.

Според Хънт обаче, Меркел е готова да говори с новия британски премиер, ако той внесе нови предложения.

"Когато говорите с тези хора […] те също казват, че ако новият премиер излезе с нови предложения, които са разумни, разбира се, те ще преразгледат споразумението”, каза Хънт.

Британският премиер Тереза Мей официално напусна поста си на 7 юни, обявявайки оставката си на 24 май, 2019 г., след като нейната сделка за Брекзит многократно беше отхвърлена в парламента. Мей ще остане на поста си до избирането на неин наследник.

На 23 юни 2016 г. Обединеното кралство гласува на референдум в подкрепа на напускането на Европейския съюз. Целта на сделката на Тереза Мей е смекчаване на вредните последици от рязкото намаляване на връзките с континентална Европа. Нейната сделка беше отхвърлена както от поддръжниците на твърда линия, така и от онези, които предпочитат да останат в ЕС. 

Водещи

Най-четени