От Франция до Коста Рика: 7 страни, 7 традиции за Бъдни вечер 24.12 | 14:30
На Бахамските острови, например, местните жители имат голяма вечеря, която включва пуйка, шунка, макарони със сирене, грах и ориз, приготвени с кокосово мляко и картофена салата

Традициите за Коледа в различните части на света включват разнообразни ястия, обичаи и ритуали.
Едно обаче ги обединява – стремежът към усещане за уют и спокойствие заедно с най-близките хора.
CNN представя коледните традиции в кухнята на седем държави, обяснени от експерти в ресторантьорството и хотелиерската индустрия.
Франция
Французите се наслаждават на пищна празнична трапеза на 24 декември, казва Франсоа Паяр, прочут сладкар, израснал в Ница.
Местните сядат да вечерят около 20:00 ч., казва той. Първото ястие е с морски дарове. Обикновено това означава омар термидор – запечено ястие от варени ракообразни, смесени с горчица, жълтъци и бренди – или скариди.
След това се преминава към петел, сварен до крехкост и разнообразие от гарнитури, включително картофено пюре и кестени, сотирани с масло и поръсени със салвия, пише profit.bg.
"Кестените са неизменна част от коледната трапеза за нас", казва Паяр.
Десертът, големият финал, е bûche de Noël – френската версия на коледната торта. Има формата на дръвче и често се сервират две – едното шоколадово, другото кестеново.
За пиене се използва най-хубавото вино, което можете да си набавите, обикновено червено от Бургундия.
На Коледа французите се наслаждават на обилна късна закуска, която може да включва кремообразни бъркани яйца, пушена сьомга и препечен хляб. Присъстват и различни сирена като Бри, Грюер и Мюнстер.
Италия
И италианците празнуват Коледа с най-голямата си трапеза в навечерието на големия ден.
Лука Финарди, генерален мениджър на Mandarin Oriental Милано, казва, че вечерята на Бъдни вечер продължава до среднощ, преди местните да отидат на църква.
Пушена сьомга с маслени кростини или пушена осолена треска е предшественик на основното ястие.
Италианците от крайбрежните райони като Амалфийското крайбрежие могат да започнат с лаврак с билки и морска сол, казва Финарди.
Следва tortellini in brodo – пълнени тортелини, окъпани в горещ бульон от пилешко месо и сирене пармезан – последното трябва да идва от едноименния регион в Италия.
За основното ястие северните италианци обикновено ядат пълнена пуйка, а тези от крайморските райони могат да хапнат голям печен лаврак, заобиколен от картофи и зеленчуци.
"Независимо откъде сте, задължителното ястие е панетоне – типичен сладък хляб", казва Финарди. "Тайната е да го затоплите само за няколко минути."
Spumante, пенливо вино, е предпочитаната напитка.
Що се отнася до прочутото италианско коледно ястие – празника на седемте риби, Финарди казва, че то се ограничава главно до региона Кампания, който включва Амалфийското крайбрежие и Неапол.
Коледният ден е по-скоро свързан с общуването със семейството и по-малко с храната, казва Финарди.
Великобритания
Британците обикновено не се отдават на голяма празнична трапеза в навечерието на Коледа.
"24-и е ден за готвене със семействата ни и за ходене до местния пъб за бира", казва Никола Бътлър, собственик на базираната в Лондон компания за луксозни пътувания NoteWorthy.
Истинските празници започват на Коледа сутринта с чаша шампанско и закуска с пушена сьомга, казва той. По-късно същия ден, след като се излъчи годишната коледна реч на краля, е време за вечеря.
Това означава пуйка или печено говеждо месо с гарнитури като пащърнак и моркови, грах с масло и брюкселско зеле.
Някои семейства включват йоркширски пудинг – пикантно печиво от брашно, яйца и мляко, приготвено с бульон от месото.
Десертът е коледен пудинг, който всъщност представлява тъмен и плътен сладкиш, приготвен със сушени плодове, подправки и обикновено с малко бренди.
"Имаме много вино, което се съчетава с храната", казва Бътлър.
Гърция
Мария Лои, известният гръцки шеф готвач, казва, че празненствата в страната започват на Бъдни вечер около 19:00 ч.
"Семействата седят около камината и ядат специален пшеничен хляб, който правим само на Коледа. Някои домакинства хапват и свински наденички."
След като присъстват на светото причастие рано сутринта на Коледа, гърците се прибират у дома за целодневно кулинарно пиршество, казва Лои.
На първо място са домашно приготвените медени бисквити с орехи или бадеми, следвани от пилешка супа.
Няколко часа по-късно се преминава към печено пиле, пълнено с кестени, или към вариации на ястия от свинско месо, приготвени на скара или задушени.
Към основното ястие се сервират гарнитури като сотирани диви зеленчуци, сирене фета и печени картофи с лимон.
Десертът е лек и може да бъде печени ябълки с мед и орехи или гръцко кисело мляко, полято с мед.
За питие и гърците предпочитат червено вино.
Мексико
Според Пабло Кармона и Джош Кремер, съоснователи на хотели Paradero, мексиканците започват коледните празници на 24 декември.
"Семействата започват с чупене на пинята, която е пълна с най-различни местни бонбони с вкус на чили и тамаринд", казва Кремер. Вечерята следва между 19 и 22 ч.
Храната започва с позоле – яхния от едра царевица и свинско или говеждо месо, приготвена с 20 добавки като магданоз, кориандър, чили и различни сирена.
В знак на уважение към американското влияние в Мексико, основното ястие – поне за Кармона и Кремер, е пуйка с всички видове гарнитури от картофено пюре до зелен фасул.
Сладкият завършек често е кремообразен флан плюс ягоди и сметана. Но ястието не е пълно без текила и мескал.
На 25-и декември много мексиканци подгряват остатъците от предишната вечер. "Уморени сме, затова не искаме да си правим труда да готвим", казва Кармона.
Коста Рика
Много костариканци празнуват Коледа с феерия посред нощ, казва Лео Гитис, собственик на хотели Nayara в северните планини на страната.
"Отиваме на среднощна литургия и се прибираме вкъщи, където в 2 ч. ни чака огромна трапеза", казва той.
Домашно приготвените тамале, пълни с пилешко или свинско месо, или със зеленчуци и сирене, са началото на трапезата.
След това се сервира arroz con pollo – националното ястие с ориз в Коста Рика, което се приготвя със зелен фасул, грах, моркови, шафран, кориандър и нарязано пиле.
Жителите на Коста Рика, които живеят по крайбрежието, си хапват морски дарове като риба тон, скариди и омари, а жителите на вътрешността на страната – говеждо, свинско и пилешко месо.
Гарнитурите са еднакви и за двете страни: ориз с черен боб, варени палмови плодове със заквасена сметана и салата с авокадо.
Десертът обикновено е кокосов флан и arroz con leche – ориз с мляко, захар и канела.
"Завършваме храненето с много ромов пунш и яйчен коняк и не приключваме преди 4-5 часа сутринта", казва Гитис.
Самият ден на Коледа е посветен на довършване на остатъците и излизане на улицата за партита на открито.
Бахамски острови
Коледа е големият празник на храната за бахамците – казва Воня Ифил, директор "Таланти и култура" в Rosewood Baha Mar.
Местните жители имат голяма вечеря, която включва пуйка, шунка, макарони със сирене, грах и ориз, приготвени с кокосово мляко и картофена салата.
"Вечерта празнуваме, а в полунощ излизаме и празнуваме Boxing Day с фестивал Junkanoo", казва той. "След като танцуваме и дефилираме цяла вечер и до ранните сутрешни часове, завършваме празника с варена риба или рибена яхния."
Морските дарове винаги се придружават от картофено хлебче или Johnny Cake – питка от царевично брашно.
Водещи
-
Министерство на културата отчете резултатите от първите 100 дни от управлението на Мариан Бачев
Министерството отчита, че са обявени 17 от общо над 30 необявени конкурса, като за някои от...
25.04 | 16:59
-
Кристалина Георгиева: Световната икономика е изправена пред сериозно изпитание 3
Според директора на МВФ, това поставя държавите в изключително трудна ситуация и прави спешно...
25.04 | 16:45
-
Във вторник е първото заседание по делото срещу съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков
Петков е с повдигнато обвинение от 10 януари
25.04 | 16:30
-
Манол Генов издаде заповеди за обявяване на две нови защитени територии
С променените режими се забранява провеждане на сечи, с изключение на отгледни, санитарни,...
25.04 | 16:15
Най-четени
-
Доверието в кабинета пада?
Съдбата на този кабинет ще бъде решена от потенциални противоречия вътре в управляващата...
25.04 | 10:59
-
Министерство на културата отчете резултатите от първите 100 дни от управлението на Мариан Бачев
Министерството отчита, че са обявени 17 от общо над 30 необявени конкурса, като за някои от...
25.04 | 16:59
-
Радев: Няма 100 дни кабинет „Желязков”, а ново начало на модела „Борисов”
Според него има министри, които искат да работят, но нямат и няма да имат свободата да го...
25.04 | 12:34