От "Фукушима" продължава да изтича радиация 16.04 | 17:27

Специалистите планират да изградят нова система за охлаждане

От Елена Коцева

Специалистите от японската компания "Токио електрик пауър” планират да изградят нова система за охлаждане в авариралата атомна електроцентрала "Фукушима-1", съобщава агенция Новости.

Новата система, основана върху циркулацията на морска вода, ще действа както за горивото в самите реактори, така и за резервоарите с отработено гориво. 

Тази мярка ще даде възможност за стабилизиране на условията в целия ядрен обект, в който през миналата седмица бе обявена най-високата седма степен на опасност.

Компанията вече е поръчала част от необходимото оборудване за изграждането на новата охладителна система.

Едновременно с това съдържанието на радиоактивни вещества в морската вода близо до Втори реактор на авариралата след мощното земетресение и цунами на 11 март японска атомна централа "Фукушима 1"се е увеличило няколко пъти през последните дни. 

Това говори за продължаващо изтичане на радиация, съобщи операторът на АЕЦ-а, компанията ТЕПКО. 

Днес специалисти на "Фукушима 1" продължиха подготовката за извеждане на радиоактивната вода, която се е натрупала в турбинната зала и подземните помещения на втори енергоблок, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирани от БТА. 

През тази седмица 660 тона радиоактивна вода бяха прехвърлени в резервоара на филтърната система на реактора, след което се снижи нивото на радиоактивност.

Както предполагат специалистите, именно събралата се в дренажната система вода с високо съдържание на радиоактивни вещества е източникът на изтичане на радиация извънпределите на централата, която те се опитват да доведат до минимум.

Най-четени