Още дирят атентатора от Страсбург 13.12 | 09:20

В цяла Франция се провежда мащабна полицейска операция

От iNews

Продължава издирването на терориста в Страсбург, който уби двама души и рани други 14 при стрелбата на коледния базар във френския град. Много от тях са в критично състояние, а един човек е в мозъчна смърт.

В цяла Франция се провежда мащабна полицейска операция по издирването на предполагаемия извършител - 29-годишният Шериф Шекат, разследван за радикален ислям. Във Франция е въведена най-високата степен на опасност от нова терористична атака.

В България не се налага промяна на мерките за сигурност след атентата във Франция. Това обясни вътрешният министър Младен Маринов. Все пак той е поискал да се осигурят повече полицаи на местата, където около Коледа се събират много хора.

Утре отново ще бъде отворен коледният базар в центъра на града.

"Живея от 25 години във Франция, за мен Страсбург е моят втори дом, но трябва да ви кажа. В момента живея в Германия и пътувам всеки ден до Страсбург. Вчера ми трябваха около 3,5 часа, за да се прибера до Германия, а става въпрос за около 13 км” , обясни Христо Христов, който живее в Страсбург.

Христов добави, че има около 4000 души със специални досиета. "Има страшно много конституционни пречки, които не позволяват тези хора да бъдат вкарани в затвора. Тя трябва да бъдат хванати, когато преминават в действие, което е абсолютно трудно. Самият атентатор е бил посетен от полицията на 11 декември, но той вече не е бил там и по всяка вероятност се е подготвял да действа", уточни той.

Днес всички училища в града ще бъдат отворени.

"Вчера имаше специална препоръка от общината децата, които могат да останат вкъщи, да не ходят на училище. Българското училище провежда част от часовете си в сряда. Хората са в шок. Не могат да осъзнаят и да повярват това, което се е случило. Човешко е в първия момент да изпиташ страх, но всеки се стреми да го прогони, защото това се цели с подобни терористични актове”, каза Лидия, директор на българското училище в Страсбург.  

Водещи

Най-четени