Още търсят оцелели след срутването в Бразилия 27.01 | 11:57

Засега спасените са 176, близо 300 се водят изчезнали

От iNews.bg

Спасителните екипи се надпреварват с времето в опит да намерят оцелели под тоновете кал след скъсването на стена на хвостохранилище в Бразилия в петък, съобщава Би Би Си, предаде БГНЕС. "Все още имаме надежди да намерим живи хора," каза пред репортери шефът на държавната пожарна служба, полковник Едгард Естава. Той обаче призна, че с напредването на времето шансът да бъдат открити още живи хора намалява. До момента са спасени 176 души, 23 от тях са хоспитализирани. Намерени са телата на 34 души, а близо 300 се водят за изчезнали.

БГНЕС припомня, че инцидентът стана в петък в мината Вале близо до град Бело Оризонте в щата Минас Жерайс. Изхвърлени са няколко милиони кубика кална маса. В спасителната операция се включиха и хеликоптери, тъй като стичащата се кал е покрила с дебел слой сгради, превозни средства и пътища. Бразилският президент Жаир Болсонаро прелетя над опустошената зона, но отказа да говори пред репортери. Той обаче написа в социалните мрежи: "Трудно е да сдържиш емоциите си преди тази сцена. Прави се всичко необходимо за оцелелите, да се установят фактите, да се потърси справедливост и да се предотвратят нови трагедии", добавя той. Армията обяви, че по заповед на Болсонаро е разположила 1000 войници, включително и специално обучени кучета, в засегнатата зона. Те са се включили в издирването на оцелели и в преодоляване на щетите.

Бедствието е първата голяма криза, с която Болсонаро и неговото правителство се сблъскват след встъпването им в длъжност в началото на януари. Случилото се може да се окаже една от най-големите подобни трагедии в историята на Бразилия. Скъсалата се язовирна стена е висока 86 метра и е построена преди 42 години. Тя е била в процес на извеждане от експлоатация, а наскоро е преминала тестове за структурна безопасност.

Водещи

Най-четени