Още 10 договора между София и Скопие до седмица 17.11 | 17:58

Стига разделение и спорове, аз съм приятел на България, каза Зоран Заев

От iNews.bg

Много е важно България да помогне в хода на интеграционните процеси на Македония в ЕС и НАТО. Това заяви премиерът на Република Македония Зоран Заев. "Договорът за добросъседство е сериозен пример на лидерство. В България имаше сериозни критики и дебати. В Македония имаше може би още повече критики. Но и аз, и вашият премиер, вярваме, че това ще донесе 100 пъти повече перспективи за двата народа, отколкото каквито и да било загуби. Времето ще покаже дали ще изгубим нещо", каза македонският премиер. Той взе участие в кръгла маса "Балкани". Тя е организирана от Институт за политика и се провежда в македонския град Струмица.

Заев изнесе лекция на тема "Добросъседство и общи хоризонти". Той съобщи, че Договорът за добросъседство с България ще бъде ратифициран до края на годината. Разговорите между двете страни ще продължат следващата седмица в Струмица, където на 23 ноември има съвместно заседание на правителствата на Македония и България и ще обсъдят теми от "взаимен интерес" и за "добросъседските отношения".

"На 23-ти ще подпишем нови 10 договора. Всички те са свързани с ползи и за двата народа и са в сферата на образованието, туризма, бизнеса, култура и др.", обясни Заев. Според македонския премиер е много важно България да помогне в хода на интеграционните процеси на Македония в ЕС и НАТО. Той призова още всички да работим заедно за по-висок стандарт на живот на Балканите.

По отношение на историческите въпроси Заев помоли да бъдат прекратени всякакви разногласия и разделение. "Много е важно бъдещите поколения да се отърсят от предразсъдъците на миналото. Нека оставим историците да спорят и да доказват. Един живот имаме, а от нас зависи как ще го живеем", каза още той.

Зоран Заев коментира и актуалните политически процеси в България. "Аз съм приятел на България, нашият народ е приятел на българския народ. Много често, ние политиците, не виждаме това, тъй като сме фокусирани в проблематични ситуации от ежедневието. Пример е актуалният политически момент във вашата страна – случилото се в парламента. То се е случило сега, но след три дни или два месеца, то ще бъде забравено. Много е важно да виждаме перспективите. Властта има най-голямата отговорност, но опозицията има отговорност да бъде конструктивна и критична, когато се налага", допълни той.

Водещи

Най-четени