Още 3 месеца контрол в Шенген заради бежанците 11.11 | 17:07

ЕС одобри полицаите от 5 държави да продължат да проверяват преминаващите през границите им

От iNews.bg

Поне още 3 месеца в Шенгенското пространство ще има граничен контрол. Поне що се отнася до Германия, Австрия, Дания, Швеция и Норвегия. Днес ЕС одобри решението на тези държави да продължат извънредните проверки по границите си, които бяха въведени форсмажорно заради бежанската криза. Окончателното решение беше прието от правителствата на държавите-членки след предложение от страна на Еврокомисията. Макар вече няколко месеца т.нар. Балкански маршрут да е затворен и бежанския поток да е намалял значително, все още има риск мигранти да се опитат да проникнат в някоя от по-богатите европейски страни, които обикновено са крайната им цел, отбелязва БНР.

Според правилата за свободно движение на хора в Шенгенското пространство, полицаите нямат право да спират за проверка пътуващите по вътрешните граници освен при форсмажорни обстоятелства. Според ЕК обаче такива все още са налице. Затова нейното предложение днес беше одобрено от представителите на правителствата и влиза в сила от утре.

Проверките няма да са масови и ще се извършват само при крайна необходимост. Такива са възможни на австрийско-унгарската и австрийско-словенската сухопътна граница, по тази между Австрия и Германия, по фериботните линии между Дания и Германия и тези до Норвегия, на шведските пристанища и на Моста над Йоресунд, съединяващ датската столица Копенхаген със шведския град Малмьо.

Въпреки че все още ситуацията в Шенген не се е нормализирала напълно, има подобрение, каза Роберт Калиняк, министър на вътрешните работи на Словакия, която в момента председателства ЕС. Затова и извънредните проверки се удължават само с 3 месеца, допълва той.

Водещи

Най-четени