Пакистан хвана информаторите на ЦРУ, издали бин Ладен 15.06 | 11:03

Не се съобщава в какво са обвинени

От Петя Михайлова

Пакистанските специални служби задържаха петима информатори на ЦРУ, които са съдействали за определяне на местоположението на лидера на терористичната мрежа "Ал Кайда", съобщи lenta.ru

Сред задържаните е и майор от пакистанската армия, който е предал на САЩ информация за номера на колата, която е вкарала Бин Ладен на територията на имението в град Аботабад. Кога именно са били арестувани информаторите и в какво са обвинени, не се съобщава. Анонимен източник от ЦРУ отбеляза, че ръководителят на ведомството Леон Панета е повдигнал този въпрос по време на визитата си в Исламабад в началото на юни.

Осама бин Ладен беше убит в нощта на 2 май в Пакистан при операция на специалните части на САЩ. Пакистанските власти не бяха уведомени за нея и не разполагаха с достоверни данни за местонахождението на терориста.

Лидерът на "Ал Кайда" прекара в Аботабад последните няколко години от живота си. След ликвидирането му САЩ поискаха от Пакистан досиетата на няколко агенти на пакистанското разузнаване, за които се предполага че са помогнали за укриването на бин Ладен.

На свой ред Пакистан отхвърли възможността неговите спецслужби да са укривали терориста и започна разследване как бин Ладен е пребивавал безпрепятствено на територията на Пакистан толкова дълго време.

Ликвидирането на бин Ладен доведе до охлаждане на отношенията между специалните служби на САЩ и Пакистан. Исламабад не допусна ЦРУ да разпита членовете на семейството на бин Ладен. В последствие зам.-директорът на ЦРУ Майл Морел оцени сътрудничеството с Пакистан на 3 по десетобалната система.

Водещи

Най-четени