Париж и Рим искат нова общоевропейска политика за мигрантите 19.09 | 09:34

За автоматична система за разпределение настояват Макрон и Конте

От iNews.bg

ЕС трябва да въведе нова автоматична система за преразпределение на мигранти. Около тази идея се обединиха френският президент Еманюел Макрон и италианският премиер Джузепе Конте, съобщава БНТ. В момента Италия е страната, която поема най-голяма част от притока на мигранти, спасени от Средиземно море. Рим многократно е предупреждавал, че няма възможност да се справи без помощта на останалите страни от ЕС.

Автоматична система за прием на мигранти, която да важи за всички страни от ЕС. Това, според лидерите на Франция и Италия, е най-ефективното решение на бежанската криза. В момента в Италия са потърсили убежище стотици хиляди бежанци, пристигнали с лодки и кораби от Средиземно море.

Джузепе Конте и Еманюел Макрон предлагат страните-членки да бъдат задължени да приемат определен брой мигранти, а тези, които откажат да участват в системата, да понесат съответните наказания.

Според Макрон, Дъблинският регламент трябва изцяло да бъде преразгледан.

"Никога не трябва да забравяме, че на първо място е важно да сме човечни. Нито един конфликт не може да бъде за сметка на невинни човешки животи. Не можем да оставим тези хора да бедстват в морето. В Европа се наблюдава тенденция за липса на каквато и да е солидарност, което е жалко"', казва президентът на Франция Еманюел Макрон.

Италианският премиер Конте призова темата за миграцията да не се използва за извличане на политически дивиденти.

"Миграцията е сложен, многопластов проблем. Време е Европа да отвори нова страница и да помисли за по-трайно решение на мигрантския въпрос, а не за краткотрайни спешни мерки. И най-вече - недопустимо е въпросът за бежанците да продължава да се използва за антиевропейска пропаганда", отбелязва италианският премиер Джузепе Конте.

Само до преди няколко седмици, темата за бежанската криза беше повод за напрежение между Италия и Франция, заради крайната политика, която провеждаше крайнодясното коалиционно правителство на кабинета Конте.

Водещи

Най-четени