Париж отново чака ексцесии на протеста на „жълтите жилетки“ 06.04 | 16:30

Центърът на града е пълен с полиция за пореден път

От iNews.bg

Засилени мерки за сигурност в Париж заради 21-ият по ред антиправителствен протест на "жълтите жилетки" в Париж, съобщава Ройтерс. Полицията блокира емблематичния булевард "Шанз Елизе", превърнал се в арена на сблъсъци и бунтове при предишни демонстрации, предадоха БГНЕС и БНТ.

Преди три седмици френското правителство обяви, че забранява на протестиращите достъпа до центъра на френската столица именно заради размириците, които нанесоха огромни щети.

По време на пресконференция след срещата на Външните министри от Г7 френският вътрешен министър Кристоф Кастанер заяви, че властите запазват "високо ниво на мобилизация", за да се справят с всякакви изблици на насилие.

Само преди два дни Конституционният съвет, който е най-висшата юридическа инстанция във Франция, отхвърли ключови елементи от новия закон за противодействие на проявите на насилие от страна на "жълтите жилетки". Все пак висшият орган одобри някои от мерките, които минаха и в двете камари на парламента. Полицията ще има право да претърсва багажа на демонстранти и превозни средства в близост до протестите и да забранява на участниците да крият лицата си.

Съветът обаче отхвърли като противоконституционен друг текст, който дава на полицията право да забранява на лица, изпреварващо определени като размирници, да участват в демонстрации. Бяха отхвърлени и други мерки – като по-тежки наказания за организаторите на неразрешените демонстрации, а хората, покриващи лицата си можеха да бъдат глобявани с до 15 000 евро.

Въпреки забраната за събирания на "Шанз Елизе" властите в Париж одобриха два други маршрута на демонстрациите. Първият ще тръгне от площада на Републиката и е организиран от Ерик Друе – лидер на движението на "жълтите жилетки", а вторият е предвидено да тръгне от Монмартр.

Има призиви за протести и в Руан, Лил, Лион, Дижон, Ница, Монпелие, Бордо и Тулуза.

Водещи

Най-четени