Партията на Виктор Орбан ще напуска ЕНП? 07.01 | 13:48

Във „Фидес“ обмислят дали да не се присъединят към „Консерватори и реформисти“

От iNews.bg

Управляващата партия "Фидес" на унгарския министър-председател Виктор Орбан сериозно обмисля да напусне дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), заяви висш член на "Фидес" пред "Политико", предаде БГНЕС.

Ръководството на "Фидес" проучва възможността да се присъедини към управляващата партия "Право и справедливост" на Полша в групата на европейските консерватори и реформисти, добави членът на "Фидес", като отбеляза, че при подобно споразумение Орбан ще играе водеща роля сред реформистите.

Управляващата партия на Унгария бе отстранена от политическото семейство на ЕНП миналия март заради притеснения, свързани с правната норма, въпреки че 13-те евродепутати от партията остават част от групата на ЕНП в Европейския парламент.

"Не можем да правим компромиси с демокрацията, върховенството на закона, свободата на печата, академичната свобода или правата на малцинствата", заяви тогавашният лидер на ЕНП Жозеп Дол след решението за временно замразяване на "Фидес". "Антиевропейската реторика е неприемлива. Разминаванията между ЕНП и "Фидес" трябва да престанат”, добави той.

Наследникът на Дол, Доналд Туск, ще отправи препоръка към членовете на ЕНП относно бъдещето на "Фидес" през следващите седмици, след като експертната комисия представи вътрешна оценка дали "Фидес" действа в съответствие с правилата и ценностите на партията. Очаква се въпросът да бъде обсъден по време на заседание на ЕНП в началото на февруари.

Формално унгарското правителство поддържа през последните месеци, че желае да остане в ЕНП.

"Не мисля, че "Фидес" ще бъде член на ЕНП”, каза Габор Г. Фодор, който ръководи фондация "Századvég", мозъчен тръст, тясно свързан с "Фидес". Фодор добави, че членството на партията е свързано с въпроса за имиграцията.

След замразяването на дейността на "Фидес" в ЕНП някои консервативни европейски политици се надяваха, че този ход ще окаже натиск върху унгарското ръководство да обърне част от политиките си. Но Орбан не обръща внимание на много от притесненията на своите критици и през последните месеци предприе стъпки, за които опонентите му казват, че представляват нови заплахи за независимостта на съдебната система и академичната свобода.

"Фидес" не е подобрила поведението си” след суспендирането, каза финландският евродепутат от ЕНП Петри Сарвама пред Политико. "Всъщност промяната на поведението им изглежда не е в техен интерес.”

Междувременно експерти и официални лица в Будапеща предизвикаха тревога за това, което бе описано като опит за политическа намеса в независими институции като съдилища, театри, университети и разузнавателни агенции. В същото време чуждестранните официални лица са загрижени за нарастващото влияние на Кремъл в Унгария.

Изказвайки се на конгреса на ЕНП в Загреб през ноември, Туск каза, че Орбан е "много близък приятел”, но че не е съгласен с "идеите, представени” от унгарския лидер, особено с неговата "нелиберална демокрация”. "Решени сме да се борим срещу този тип идеи", добави Туск. Началникът на кабинета на Орбан, министър Гергели Гуляш, посочи интервю в унгарския телевизионен канал АТВ, че "оставането или излизането на "Фидес" от ЕНП е въпрос на избор на посока". ЕНП няма да може да остане "християндемократично, дясноцентристко, консервативно партийно семейство" без "Фидес" и нейните европейски съюзници, каза Гуляш за канала, като добави, че "напускането на "Фидес" от ЕНП ще бъде началото на края .” Самият Орбан нееднократно прехвърля в ума си възможността за излизане на "Фидес" от ЕНП, ако партията не се промени. "Ако продължат да се движат вляво, това не е нашият път”, каза премиерът пред репортери през ноември. "Ако обаче са готови да се върнат към своите християндемократични корени, вероятно можем да продължим в рамките на ЕНП. 

Водещи

Най-четени