Пекин и Анкара ще работят заедно срещу тероризма 03.07 | 12:31

Срещата между Си Цзинпин и Ердоган идва след изострянето на отношенията между двете страни през февруари

От iNews.bg

Китайският президент Си Цзинпин каза по време на среща с турския президент Реджеп Ердоган, че е необходимо да се повиши нивото на политическо взаимно доверие между двете страни и да се засили сътрудничеството с Турция в областта на борбата с тероризма. Това се казва в изявление на китайското външно министерство, предаде БГНЕС.

"Двете страни трябва да засилят взаимното доверие, да засилят стратегическото си взаимодействие, да зачитат основните интереси и тревоги, свързани със суверенитета, независимостта и териториалната цялост … да предприемат практически стъпки за насърчаване на сътрудничеството в областта на борбата с тероризма”, каза Си Цзинпин.

Той отбеляза, че китайската страна високо оценява факта, че президентът Ердоган не позволява никакви сили да участват в антикитайски сепаратистки дейности в Турция, придава голямо значение на факта, че турската страна подкрепя Китай в борбата срещу тероризма.

Отношенията между Турция и Китай се влошиха, след като през февруари говорител на турското външно министерство призова Китай да зачита правата на етническите уйгури и да затвори лагерите за принудителното им задържане. В изявлението се казваше, че "фактът, че концентрационни лагери се появяват отново в 21-ви век, е срам за цялото човечество”. Според него "повече от един милион уйгури са били изправени пред политиката на принудително задържане, изтезания и идеологическо третиране в затворите и концентрационните лагери”.

Китайското външно министерство нарече тези изявления "отвратителни” и протестира.

В началото на март китайското посолство в Турция обяви временно затваряне на китайското генерално консулство в Измир след размяната на тези изявления. 

Водещи

Най-четени