Пендаровски: Взехме трудни решения за договорите с Гърция и България 17.09 | 16:21

Очакваме ЕС да оцени усилията ни, каза той на среща с Доналд Туск

От iNews.bg

Македонският президент Стево Пендаровски проведе среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. На нея те обмениха мнения относно цялостната ситуация в страната и региона, както и относно стремежите на страната за членство в ЕС, предаде БГНЕС.

Пендаровски отбеляза, че през последните две години Северна Македония е взела трудни решения по много чувствителни въпроси, включително Договора от Преспа с Република Гърция и Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република България. Той подчерта, че страната е приложила и съществени и задълбочени реформи в много ключови области, потвърждавайки своята ангажираност към процеса на европейска интеграция.

На срещата Пендаровски изрази очакването Европейският съвет да оцени през октомври усилията на страната и да определи дата за началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз.

Стартирането на преговорите за присъединяване, според президента Пендаровски, ще бъде силен тласък за по-нататъшната реализация на основните реформи на страната до бъдещото й членство в съюза, което ще допринесе за цялостната стабилност и просперитет на страната и региона.

Президентът изрази също благодарност към председателя Туск за неговата ясна и директна подкрепа за европейското бъдеще на Северна Македония.

Водещи

Най-четени