Пендаровски: „Малкият Шенген“ не е никаква алтернатива на членството в ЕС 22.11 | 11:45

Като съседи в Скопие и Белград имаме общи грижи за сигурността, казва още той

От iNews.bg

"Между нас няма открити въпроси, но имаме общи цели и грижи – да изграждаме общество, в което гражданите ще имат добър стандарт на живот, а младите хора няма да напускат страната и ще имат успех в собствената си родина". Това заяви македонският президент пред белградското издание "Политика" в навечерието на днешната си визита в Сърбия, предаде БГНЕС.

Според Пендаровски "отношенията между двете страни не се изграждат само от институциите, но и от многобройните роднински връзки между двете страни".

Той очаква да има положителни разговори с президента Александър Вучич по темите от взаимен интерес и преди всичко в областта на политиката, сигурността, икономическите въпроси.

"Въпреки факта, че Македония много скоро ще стане член на НАТО, а Сърбия води неутрална политика, двете страни имат отлично сътрудничество в областта на отбраната и сигурността", каза Пендаровски и изрази надеждата, че така ще бъде и за в бъдеще.

"Като съседни държави Македония и Сърбия имат общи грижи за сигурността в района и имат много програми за обмен и обучение. Като се има предвид стратегическата им цел членството в ЕС, партньорството в отбраната и сигурността ще продължи в рамките на европейската инициатива", каза още Пендаровски пред в. "Политика".

По отношение на инициативата "Малък Шенген" Пендаровски отбелязва, че тя не трябва да се разглежда като замяна на членството в европейските институции, а само единствено като възможност за отстраняването на търговски бариери.

"Смятам, че е необходимо да се обсъди самия формат на тази инициатива, защото сегашната структура не включва всички страни от Западните Балкани. В този контекст се поставя въпросът, доколко тази инициатива е функционираща на практика, ако в нея участват само 3 държави. Включването на повече държави предлага по-добър просперитет на целия регион", заяви македонският президент. 

Водещи

Най-четени