Пентагонът: Агенти ще провокират и Русия ще нахлуе в Украйна 15.01 | 12:39

Това са необосновани твърдения, обяви Дмитрий Песков

От iNews

САЩ обвиниха Русия, че е изпратила в Донбас агенти, които да организират провокации и да създадат претекст за нахлуване в Украйна. Говорителят на Пентагона Джон Кърби каза, че руските служители планират операция под "фалшиво знаме", за да позволят на Москва да обвини Киев в подготовка за атака, предава БНР.

"Вече сме виждали подобни действия от страна на Русия. Когато няма истинска криза, която да отговаря на нуждите им, те си я създават. Това очакваме и следим за тази възможност.", каза Джон Кърби.

По-рано CNN публикува материал, според който САЩ разполагат с информация, че Русия е обучила специална военна група. Американската администрация се опасява, че тази операция може да предшества мащабна инвазия в Украйна, която може да започне от средата на януари до средата на февруари.

Според американската версия, Москва вече била разположила в Източна Украйна група от оперативни работници, обучени за война в градска среда и в използване на експлозиви, за да извършат саботажи срещу собствените си пороруски сили. 

Говорителката на Белия дом Джен Псаки заяви, че САЩ разполагат с данни за провокации в Украйна, които се подготвят от Русия. Според нея "руските агенти на влияние" започнали да фабрикуват провокации в държавните медии и интернет, за да "оправдаят руската намеса и да сеят разделение в Украйна". "Например руски служители и агенти на влияние се фокусират върху истории за влошаване на ситуацията с правата на човека в Украйна и увеличаване на войнствените настроения сред украинските лидери", каза Псаки.

Подобна теза бе развита още преди няколко дни от зам.-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд. Русия планира да организира саботажи и други подобни мероприятия в Украйна в името на вътрешната дестабилизация на страната, заяви Нюланд, цитирана от украинския "Телеканал новин 24" и Агенция Фокус.

Тя каза през репортери, че именно Русия е създала кризата около Украйна и че именно тя се опитва да обърне ситуацията по такъв начин, че да се оправдае с помощта на "дезинформация и лъжи за Украйна". "Русия създаде тази криза – от нищо. Русия е тази, която е събрала 100 000 военнослужещи по границите на Украйна. Именно Русия подготвя вътрешни саботажи, дестабилизация и варианти за други действия под фалшиво знаме в Украйна", каза Нюланд.

Представителят на Държавния департамент за пореден път подчерта, че Русия е агресор, а Киев не възнамерява да заплашва Кремъл. Напротив, Украйна иска мирно, демократично и европейско бъдеще за своя народ, твърди Нюланд.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи американските твърдения като необосновани и непотвърдени. Той не изключи възможността за провокации, за да се оправдават подобни изявления и предупреди, че опитите за насилствено решаване на кризата в Югоизточна Украйна ще имат сериозни последици.

Водещи

Най-четени