Политиците в Македония се обединяват за новото име, НАТО и ЕС 21.06 | 16:32

Различните формации ще започнат обща кампания за референдума през есента

От iNews.bg

Голяма обща кампания за съставяне на коалиция за евроатлантическа Македония е идеята на управляващите партии за предстоящия референдум за името наесен, съобщи високопоставен правителствен служител. По време на вота гражданите ще се произнесат по договора за промяната на името на страната, който бе подписан от властите в Скопие и Атина. Всички участници в управлението на Република Македония, премиерът Зоран Заев и лидерът на Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети ще поставят това предложение на масата пред коалиционните партньори, партиите от албанския политически блок, но и гражданския сектор, предаде БГНЕС.

Идеята е всички обществени сили, които са за евроатлантическо бъдеще на страната да се обединят в единен предизборен щаб за успешното провеждане на референдума. Ако това се приеме от коалиционните и правителствените партньори на Заев и Ахмети, както и от опозиционните партии, това ще означава, че със съвместна кампания с единен център, за успешен референдум ще лобират и партиите на Мендух Тачи, Африм Гаши, Билал Касами, Зиядин Села и малките етнически партии и граждански сдружения, които ще се присъединят към коалицията. Това ще означава, че за първи път в мажоритарна Македония ще се води съвместна кампания, подкрепена от леви, десни и партии от центъра, управляващи и опозиционни партии, както и от всички по-малки етнически партии. Под една идея ще застанат македонци, албанци, турци, роми, босненци, сърби, власи ... за успешен референдум.

Вместо националистически нападки, които станаха отличителна черта на почти всички досегашни избори, в кампанията за референдума ще се наблегне на заедността и сплотеността на гражданите, без оглед на етническа принадлежност. Албанският политически блок за пръв път ще засвидетелства категорично лоялността си към държавата. Всички партии и длъжностни лица на терен ще действат в средите, където ще се прецени, че има най-голямо влияние върху електората, с цел не само да го убеди в целта на референдума, но преди всичко, за по-голямата му масовост.

Както твърдят официалните лица, кампанията ще бъде от врата до врата, за да се изведе на гласуване всеки гражданин в държавата. Информацията е, че кампанията неофициално вече е стартирала и длъжностните лица вече действат на място. Потвърждение за това са и изявите на депутатите в парламента, раздвижеността на министрите на терен и в медиите и социалните мрежи.

В контекста на това, днес македонският министър-председател обяви на своята страница във Фейсбук: "Македония след решаването на спора за името ще получи покана за членство в НАТО. Това много скоро ще ни отвори вратите към ЕС и ще осигури просперитет, стабилен и добър живот за нашия народ. Нека бъдем заедно под знамето на нашата държава, когато то се издигне пред централата на НАТО в Брюксел. Нека да вдигнем главите си, да се издигнем над нашите разделения и различия, за да погледнем с гордост как се вее нашия флаг. Да вървим напред!"

Водещи

Най-четени